Симни се на земја, зошто не вредиш колку што мислиш!

[box type="info"]Ова е гостински пост на Антоанета Иванова

Основач и ко-сопственик на Младиинфо ( www.mladiinfo.eu)

Дополнување: Објавено е продолжение на овој пост од страна на Антоанета Иванова на следниот линк: http://ow.ly/8Ab8z

[/box]

Во новата 2012 година многу од нас влегоа со декларации на кои се потпишаа дека ќе почнат да се хранат здраво, да имаат физичка активност и меѓу другото да направат некоја промена во својот живот. Поамбициозните отидоа дотаму да си посакаа повеќе среќа, повеќе пари и подобра работа. Неодамна, “иритирана“ или инспирирана од еден текст кој го постираа неколку мои пријатели на  фејсбук од соседна Србија, решив дека морам да го прилагодам истиот на македонски услови и да го споделам со повеќето млади од земјата со кои сум во секојдневен контакт како дел од мојата професионална определба.

Веќе неколку години се обидувам да влијаам на младите различни начини и да им покажам дека секој вреди повеќе  отколку што се осмелува да  се обиде, или дека има капацитет за повеќе отколку што самиот смета дека има. Често се случува да слушнеме дека некој верува во нас повеќе отколку што самите ние веруваме во себе. Но, тоа некако се’ повеќе како да заобиколува една група на млади луѓе кои во изминативе години сфатија дека за да успееш во земјава не ти треба ниту знаење, ниту искуство и дека денес се ценат некои други квалитети. Таа група на млади успеа да го „подигне“,иако лично сметам дека го намали, прагот на амбиција и на она што денес треба да го поседуваш за да можеш да добиеш добра работа или добра плата. Според нивните критериуми, денес за да успееш треба да имаш  пријатели или партиска книшка. И тука се наметнува прашањето: за каков успех зборуваме? Но, со такви критериуми и резултатот на успехот гласи: работа во јавна админстрација,каде не треба да работиш ништо и да си супер среќен што ќе добиваш 18.000 денари месечен надоместок.  Ако е ова Вашата цел тогаш и средствата за целта се токму погоре посочените како главни критериуми.

Доаѓаме до онаа другата категорија која смета дека ова е работа „под чест“ и сметаат дека учеле за повеќе и дека треба да добијат шефовска позиција веднаш штом ќе покажат диплома дека магистрирале на 23 години или заслужуваат да бидат поставени за генерални менаџери на фирма. Тука ќе се навратам на еден дел од една поговорка која вели: ако некој не знае и не знае дека не знае- бегај од него, но во случајов ќе се обидам да дадам повеќе одговори зошто овие млади не вредат онолку колку мислат и зошто во случајов треба да се симнат на земја и да сфатат дека некој стигнал таму, каде тие треба самите да изодат уште многу пат, и дека учењето не завршило штом завршил факултетот туку дека токму во тој период почнува школото на животот.

Во споменатиот текст кој го наведов погоре, авторот вели: луѓето се генерално неблагодарни незнајковци и често тврдат дека работодавачите ги искористуваат своите работници и имаат некоректен однос кон нив. Прашањето што сите си го поставуваат е: зашто работодавачите тоа го прават? Авторот на овој текст го има одговорот и вели: затоа што им се може, не затоа што тоа ги прави нивните постапки оправдани но ја објаснува многу Вашата позиција. Или со еден збор, тоа е Ваша и само Ваша одговорност и Вие сте тие кои од себе направиле потрошен и заменлив материјал. И, ако тука очекувате да следува критика на работодавачите, сепак интересни факти говорат дека најголем дел од нив во најмала рака знаат многу повеќе отколку што Вие сметате. Иако често ќе се најдете во ситуација да тврдите дека имате повисоко образование од тој што Ви е надреден, односно имате магистратура (а настрана што е можеби без ниеден истражувачки метод), но тука немојте да заборавите неколку  важни одговори на следниве прашања. Прашања кои пред почетокот на секоја работа треба да си ги поставите, доколку одлучите да ја прифатите или да не ја прифатите работната позиција, а која според Вашето сопствено мислење е навистина деградација на Вашиот труд вложен во образование.

15 Прашања на кои не знаете одговор:

-          Дали некогаш сте се обиделе да работите нешто самостојно и легално?

-          Дали знаете да пополните банкарски ПП образец за плаќање?

-          Дали во животот сте имале одговорност да обезбедувате средства и за уште едно лице покрај за вас?

-          Дали некогаш сте заработиле пари и при тоа сте и платиле данок на државата кој и припаѓа?

-          Дали знаете колку се трошоците за отворање на фирма?

-          Сте размислиле ли некогаш колку чини изнајмување на деловен простор, режиски трошоци, сметководител и адвокат – основните месечни расходи на секоја фирма или организација?

-          Знаете ли колку и плаќа работодавачот на државата доколку Ве пријави и дека е тоа околу + 50% од платата која Вие ја добивате?

-          Свесни ли сте дека секоја година работодавачот е обврзан да плаќа систематски преглед за сите вработени?

-          Знаете ли дека работодавачот е обврзан да плаќа данок, фирмарина, да поднесува завршни сметки и неколку такви слични годишни изадатоци?

-          Дали знаете дека доколку Вашиот работодавач не ги подмири трошоците до 15ти во месецот,  државата му испраќа „честитка“ за блокирана сметка? ( можеби сега е појасно зашто некои наместо да Ве пријават и да и дадат пари на државата од +50% Ве имаат како хонорарци па дел од таа разлика Ви ја даваат вам и плаќаат само 10 % персонален данок, бидејќи со вакво темпо пензија тешко ќе дочекате, а и денес речиси сите одат на приватен  лекар)

-          Свесни ли сте што се случува кога во некоја мала фирма некој од вработените поради болест не дојде на работа и колку од работите тогаш стојат, а освен тоа колку голем трошок и во средства и во работа има работодавачот бидејќи тогаш обврските тој самиот МОРА да ги преземе на себе и да Ве замени?

-          Знате ли дека без разлика дали сте пријавени или хонорарци Вие го држите работавачот „во рака“ затоа што во секој момент можете да заминете и дека ниеден закон не го штити него, и тој нема начин да Ве задржи додека најде замена за Вас, а од друга страна Вие секогаш можете да се обратите на адвокат доколку добиете отказ?

Дали сега мислите дека е лесно да бидете претпоставен и да успеете покрај својата плата и трошоците кои ги наведовме, секој месец да успевате да обезбедувате средства за уште најмалку едно лице и притоа сите да бидат задоволни?

-Дали сте сега свесни кои се’ трошоци влегуваат во цената на Вашето работно место?

-Знаете ли сега што освен платата е обврска и трошок на Вашиот работодавач?

Или и не ви е грижа за тоа и ве интересира само да си ја добиете платата со која не сте  потполно задоволни. Но, секогаш кога сакате да помислите да кажете дека Вашиот работодавач месечно има огромони приходи и дека Ве искористува, Ве плаќа малку, а тој зема поголема плата, а Вие му ја работите неговата работа, тогаш само имајте на ум дека тој успеал да создаде работно место за Вас, да обезбеди клиенти на крајот од месецот иако во Македонија никој не плаќа, сепак успеал да обезбеди плата за себе, да ги плати сите споменати трошоци погоре и Вие да ја добиете платата до 5ти во месецот. Па сега покрај ова Вие можете слободно да кажете дека не ви е грижа за тоа, и дека тој и понатаму е крадец и неблагодарен бизнисмен кој заработува на грбот на другите.

Мислите дека вредите повеќе?

Тоа барем е лесно да се утврди на пазарот. Ако е некој подготвен да Ве плати повеќе, тогаш вредите повеќе, ако нема таков тогаш не вредите. Ако никој не е подготвен да ви плати ништо, или ако за Вас нема работа тогаш Вашата вредност е еднаква на нула. Ако е тоа случај, имате различни можности. Една е да вревите дека не сте завршиле факултет залудно, а другата е да седнете и стекнете некои конкретни знаења за кои некој ќе биде подготвен да плати, и така да ја промените Вашата реална позиција.

И никогаш не потценувајте ги другите.Тие се таму каде што се затоа што се избориле за тоа или затоа што тоа некој го направил за нив. Ако самите го постигнале, кажете им: секоја чест. Ако некој друг им помогнал, тогаш исто така: секоја им чест, затоа што му биле толку  важни и драги некому за тој тоа да го направи за нив. И да, животот не е фер но, тоа не значи дека со труд и работа ништо не се исплати. Ситуацијата е само таква што луѓето генерално воопшто не се трудат и не работат. Најголем  дел од нив не можат ниту да стигнат да работат бидејќи треба на сите да им кажуваат колку им е тешко, колку животот не е фер и колку судбината е против нив, па така поминал денот, а утре треба да се повтори сето ова. Затоа оние кои нешто стекнале, молчат и работат. Приоритети има секој од нас.-На некој му е важно да има, а на некој да се жали. Не заборавајте на најголемата народна мудрост: 100 стапа по туѓ грб не болат.

Колку и да во оваа земја скоро ништо не функционира, сепак пазарот е отворен и секој слободно може да се обиде и да си ја испроба среќата. Ако не се обидете, нема да знаете ни дали ќе успеете.  Најголем ризик е да не ризикуваш. Во секој случај ќе бидете побогати за едно искуство и вредна животна школа. Ионака можеби немате ништо попаметно во глава, а имате време и повеќе од потребното.

Ако мислите дека 50.000 ден месечно за трошоци за канцеларија и сметки се навистина многу и се недостижни, тогаш немојте да приговарате кога некој успева да ги плаќа. Тешко е да се заработат легални пари на кои плаќате данок, и навистина не можете да споредувате со оние кои сакаат да заработуваат 18.000 ден и да имаат сигурност  без никаква одговорност.

Сите би сакале да имаат станови и автомобили, никој не би сакал да работи без профит неколку години, па потоа уште 10 години да се труди и да не спие. Сите би сакале да одат на кафе и да ручаат по скапи ресторани но, никој не сака да работи. Никој не сака да сноси одговорност но, сите би делеле совети и би ги учеле другите како треба да се работи затоа што тие самите само читале за луѓето кои работат.

Во минативе години постојано среќавам млади луѓе кои никогаш не пополниле формулар, ниу ставиле печат, не дај боже биле во банка или централен регистар, и ниту знаат како се пишува мејл и како се зборува на телефон. Настрашното е што тие не ни сметаат дека е тоа нешто што треба да го знаат и дека на секое работно место очекуваат дека тоа треба да го знаете оти  нели имате магистратура?!  И сфатете еднаш дека не треба Вие да бидете тие кои ќе се жалат што работат три месеци без пари или волонтираат. Секогаш размислете дека некој на тој начин Ви дал можност да го научите сето ова и за тоа не ви наплаќа. Дали сте го ставиле прстот на глава дека праксата и волонтирањето Ви е бесплатна школа, а не искористување на Вашето незнаење. И размслете дека светот не е идеално место, дека во него некои се лидери а некои се следбеници. Дека е потребна голема храброст да се биде првиот и да се обидете да направите нешто. Да создадете нешто и да промените нешто. И токму на тие првите секогаш им е потешко, затоа што секогаш треба да се осмелат повеќе за да добијат повеќе. И секогаш имаат повеќе непријатели поради тоа што го постигнале. А ако Вие не сте  подготвени да им се придружите, барем не им стојте на патот. Затоа што за разлика од Вас, тие ја движат оваа земја и светот. И Ве носат Вас со нив.

Ако не можете и не сакате да им помогнете барем не им пречите!

[box type="info"]Дополнување:

Објавено е продолжение на овој пост од страна на Антоанета Иванова на следниот линк: http://ow.ly/8Ab8z

 

[/box]


Marketing & Communication professional | Entrepreneur | Social media marketing enthusiast | Personal development and Branding | Blogger. We can CONNECT via: Facebook, Twitter, Google + or you can learn more about me on LinkedIn. Let's TALK! :)

160 Comments

 • Одговори јануари 17, 2012

  Виктор

  Ах девојче девојче, ова е Македонија, не е Њу Џерси. Америчкиот капитализам е едно говно од систем кој ги фаворизира најуспешните и најпаметните на огромна сметка на оние помалку спретните, да ми извиниш на францускиот. Си била во Бриселското село, претпоставувам знаеш како одат работите во Шведска, Норвешка, Франција. Таму оние помалку амбициозните и помалку паметните не се фрлаат на лавовите, како што пропагираш со овој њу ејџ капитализам. Би помислил дека работењето во бившата фирма на Шацимаркакис би те научило дека не е се или црно или бело, но изгледа не е така. И за крај, прочитај го текстот кој го превел србинот кој пак ти го преведуваш. Во него, млад 30-годишен унгарец на брутален начин пропагира дискриминаторско вработување, насочено кон жените. Си помислив дека ова би ти сметало доколку си жена; или пак можеби не.

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   Ти изгледа се сметаш за неписмен и помалку спретен па затоа така пишуваш.

  • Одговори јануари 18, 2012

   prokuda

  • Одговори јануари 18, 2012

   Stefan

   Виктор,

   Само еден коментар за оригиналната статија, за тој типот од Унгарија. Мислам дека малку не си ја сфатил. Тој не пропагира дискриминаторско вработување. Тој само претпоставува некоја хипотетичка ситуација во која би можел да вработи 12-тина луѓе, со плата од 750 евра и оптимален “тек на настаните“.

   Затоа, хипотетички, нејќе да вработи ни луѓе над 50 години, туку млади луѓе, машки, на возраст од 25 до 30 години. Затоа што во такви “идеални“ услови, тој може да ги направи сите негови претпоставки и да го образложи својот став, тоа е се.

   Невработувањето жени и стари луѓе е само за упростување на ситуацијата во примерот.

   Поздрав.

   • Одговори јануари 18, 2012

    Виктор

    Стефан,

    Баш така, авторот тврди дека “идеални” запосленици би биле машки, на возраст од 25-30. Кога хипотетички би продолжил да каже дека би биле бели, со пасош од европска унија, сингл, од фамилија со заработка над 100K евра, без претходни здраствени проблеми, хетеросексуалец, со просек над 90% на факултет, со слаба самодоверба и подложни на мобинг, без социјален живот, и стриктно христијани, и тоа ли би било во ред? Секако дека не, дискриминација во хипотетичка ситуација не е повеќе дозволено, етички и правно, отколку убиство во истата..

    Нејсе, не е тоа толку важно, и го спомнав од причина што авторот е жена па си помислив дека можеби ќе изнуди реакција.

    Она што изнудува толку коментари на текстов е огромната и неоснована ароганција на авторот. Сепак, there is no such thing as bad press.

    Поздрав и секое добро,

  • Одговори јануари 18, 2012

   Viktor boskovski

   Mi go izvadi od usta :)

 • Одговори јануари 17, 2012

  Задолжително

  Девојчево како и секоја една работа 50% е во право да не речам 75% затоа што ствано во Македонија имаме еден воз ако не и повеќе таканаречени “МАГИСТРИ” што само се жалат дека нема достојна работа за нив бла бла бла а на тие самите им е убаво топло и немаат потреба да ставаат секое утро за да одат на работа а и зошто би оделе кога нивните родители а тоа е и нашиот менталитет кога ќе се вратат од работа ќе им спремаат нешто за јадење и само ќе ги тешат ако и денес не нашле нова работа ќе им речат не плачи итн па и дури им викаат не прифаќај било каква работа мораш ти да работиш како директор затоа ли ние до сега плаќавме за факултет и стан и што ли уште не што за ти да работиш во некоја фирма која крпи крај со крај и тоа како “обичен” административец со за почеток 12000 или колку и да се пари ти треба од почеток со твојата магистратура да земеш 30000 можеби како што те гледа мајка и 50000 денари…. доста е веќе најкриви во ова општество се РОДИТЕЛИТЕ кои не одгледале и тие живееле во социјализам и никако да се прилагодат во ова ново опкружување. МАГИСТРИ испадните од дома и барајте начин како да се вработите доста лелекање и кукање, Ви се молам.

  • Одговори јануари 18, 2012

   Ej

   Единствена работа од твојов текст што ја сфатив е дека си љубоморен на тоа како денес полесно се стигнува до магистерска диплома. За тоа не е крив ниту еден од студентите кои магистрираат, туку невработеноста во државава. Кога во државата постои верување дека ни факултетската диплома не ти е доволна за да се истакнеш, нормално дека голем број ќе се запишат на магистерски студии. И те молам ако сакаш да кажеш нешто против новопечените магистри, барем научи ја улогата на запирката и точката.

  • Одговори јануари 21, 2012

   Anonimen

   Гогподине, госпоѓице или госпоѓо би се надоврзал на Вашата последна реченица од погоре напишаното. “МАГИСТРИ испадните од дома и барајте начин како да се вработите доста лелекање и кукање, Ви се молам” –

   Испаднете од дома и барајте начин како да се вработите – мислите да испаднат од дома и да почнат да одат во штабови??? Ви се молам, смешно е и жално е на ваков начин да ги вреѓате сите оние кои не се вработени!!! Ако Ви кажам дека кај нас во градот вработија личност која неможеше ни да заврши средно образование во градот бидејќи секоја година како средношколец го бркаа од училиштето и одеше во поблиските градови за да го дооформи средното образование, а потоа цели 7 години студираше на приватен факултет, со сила и мака го заврши, а сега бидејќи е многу послушен партиец (знаменосец) го назначуваат за инспектор во градот. Срамота е и навистина е глупо да има препукување за невработеноста… А за младата госпоѓица Антоанета што ги вреѓа невработените би ја прашал дали она би одела 3 години да волонтира ??? Верувајте да одите да волонтирате во Скопје а доаѓате од провинција тоа веќе е луксуз за нашиот стандард!!! А многу е лесно тато да има милиони и јас ќе си отворам сопствена фирма со помош на тато и после ќе ги критикувам сите останати кои не успеале да отворат фирма и не излегле од дома… Многу е прозирна младата госпоѓица и пред се неискусна доволно за да може да критикува ….

   Со почит

 • Одговори јануари 17, 2012

  Goce

  Da da se simneme na zemja….sekoj covek za sebe znae kolku vredi…. Ne mozes ti da recis deka nema iskusni menadzeri na 23 godini,koga eden Mark go napravi fb na tie godini,i da ne gi redam poznatite vo svetot koj na mali godini vodele i uste vodat golemi firmi,oblakoderi i sto uste ne…. Da se spustime na zemja no i ti nemoj da bides Anjstajn,topla voda odamna e izmisleno. uspesnite lujge ke si go najdat mestoto a se nadevam i ti. Zivotot e najgolem podarok samo ne sekoj znaj pravilno da go otpakuva so srejka

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   Па таа токму и тоа го пишува, дека има способни кои ги водат работите, но има некои кои “пружаат нозе подалеку од чергата”. Затоа доколку не се “симнете” сега, понатаму многу лош пад “ќе имате”, можеби дури и најлошиот. И не е убаво да истакнуваш селски дијалект воопшто. На пример доколку би побарал работа кај мене не би поминал воопшто добро.

 • Одговори јануари 17, 2012

  jovche

  abe devojche….se kladam deka ni eden edinstven den nemash raboteno za drug gazda vo nekoja firma za bilo koja plata….da ne zboram deka podatokot za platite vo drzhavna administracija ti e pogreshen….da ne zboram deka vo privatniot sektor se skoro stopirani vrabotuvanja i deka 99% od rabotnicita primaat polovina plata na smetka polovina vo kesh vo pliko….treba ti da se simnesh na zemja i da razberesh deka zhiveeme vo drzhava koja se vrakja 70godini nanazad i vo chij GDP drzhavnata potroshuvachka prevzema apsolutno vodstvo so nejzina zakonodavna tendencija da se unishtat perspektivite za duri i startuvanje na privaten biznis, da ne govoram za se povekje rastechkiot drzhaven reket preku tkn “evropski zakoni i propisi i regulacii bla bla bla ” koi vladata gi donesuva za “doblizhuvanje ” kon eu… go razbiram euro-skepticizmot vo srbija, edinstveno poradi faktot shto i tamu kako i ovde, postoi golema masa na narod neobrazovan i zaslepen od takvi nacionalistichko-ksenofobski politiki koi mu se stavaat preku inka vo svesta… golem pozdrav do tebe i ti posakuvam golem uspeh, iako vekje ti e siguren neli….

  • Одговори јануари 18, 2012

   Avenger

   - Знате ли дека без разлика дали сте пријавени или хонорарци Вие го држите работавачот „во рака“ затоа што во секој момент можете да заминете и дека ниеден закон не го штити него, и тој нема начин да Ве задржи додека најде замена за Вас, а од друга страна Вие секогаш можете да се обратите на адвокат доколку добиете отказ?

   Pa ne bi rekol, jas imav situacija kade sto rabotodavecot mozese da me sutne u sekoe vreme, a dokolku jas sakav da si zaminam, trebase da ispocituvam otkazen rok od 3 meseca, sto e ludost! A dokolku zaminev na svoja raka, ke trebase da platam otsteta od 20 plati! Pa sega ti devojce kazi mi mene sto e realnost, a sto fikcija? Tuku rabotodavcite kaj nas se naucile sve da e vo nivna polza pa udri po rabotnikot! Sega sum za srekja vo USA, kade sto pravilata na rabotnicite se pocituvaat, za razlika od nasata mila Makedonija!

 • Одговори јануари 17, 2012

  Martin

  Devojce, mnogu ubavo zbores, ama nisto ne te rabrahme. Nekoi vo komentarot ti dadoa super idea. Vraboti se vo tekstilna industrija kaj Grk kapitalist, sledniot den ti sama ke dobies inspiracija ( an srbite ke te preveduvaat) da napises drug tekst sosema obraten od ovaj. Znaci odi vo tekstilnata kaj grcite i ke vidis kapitalizam pozzz

 • Одговори јануари 17, 2012

  Jovana

  Za vas sto komentarisete: ovaj tekst je reakcija na drugi tekst, koji je, opet, reakcija na treci tekst koji je napisao Magjar! Citajte lepo sta pise, a ne odmah da kopate oci!

 • Одговори јануари 17, 2012

  Marija

  Samo sakam da se nadovrzam na delot kade sto se spomnuva kako praksata i volontiranjeto ni nosi novo ”znaenje” i deka treba da go iskoristime toa epa za zal ke si kazam od moe iskustvo deka do sega sum bila 6 praksi i 2 pati sum volontirala i mozam da kazam deka fotokopiranje, pisuvanje mail, vnesuvanje na podatoci vo tabeli i pravenje na telefonski anketi, ne se smeta za nekoe steknato znaenje. Ne znam kade si bila ti na praksa i kolku te naucile ama jas sum bila i vo banki i vo renomirani firmi i nisto nikoj ne mi pokazal a nitu pa mi platil i plus sum trpela ponizuvanja od moite nadredeni. Sega momentalno pak sum na praksa vo marketing oddel vo edna banka i sve so jas pravam poslednive 2 meseci e vnesuvanje na podatoci vo tabeli i pravenje powerpoint prezentacii. Edinstvenoto dobro nesto od praksive moi e sto steknav mnogu kontakti nisto drugo. Sepak bidi realna i priznaj deka vo zemjava da imas vrski e najbitno!!!

  • Одговори јануари 18, 2012

   dimitrius

   Znaci marija, ne znam zosto mislis deka pravenje telefonski anketi, pravenje power point prezentacii i pisuvanje mejlovi ne e steknato znaenje. Jas rabotam dve godini prodazba, rabotam so stranstvo, i 90% od rabotata mi se sveduva na telefonski razgovori i pisuvanje mailovi, kako i pravenje power point prezentacii. Rabotam za drug, koj me plaka porsecno, i dobivam dobar bonus za dobro zavrsena rabota. Vlegov preku intervju, bez nikakva vrska.

   Ako ti mislis deka bilo koj ima vreme i zelba da se zaebava so nekoj praktikant i da ti objasnuva sto e marketing i kako se raboti, si se zaebala. Otvori go cicko Google, citaj, misli i probuvaj novi raboti. Trudot se isplati. Mnogu tesko deka toa ke go osetis na 23-24-25 godini, zaradi toa sto realno si dete, megjutoa, mozebi na 30 ke stanes menadzer, na 40, visok menadzer, na 50 direktor, itn. Pozdrav i so srekja

   • Одговори јануари 18, 2012

    flow

    Многу реален коментар. Иако е малку суров за 25 годишњаците и тие околу тие години, сепак еден совет за нив: тие ја имаат младоста а младоста и парите не одат заедно, не на тие години. Уште малку е младоста после тие години. Потоа е друг период, па на парите ќе гледаат со други очи. Има и тажни судбини, но доколку не е тоа случај, треба да се ужива во тие години. Затоа нека уживаат во трудот и способноста, а ако е од срце ќе им се исплати дури и премногу секогаш.

    • Одговори јануари 19, 2012

     Realno

     Flow me interesira ti gi citas site komentari i edinstvena cel ti e da ja poddrzuvas statijata? Daj za sekunda dozvoli si i bidi iskren!

   • Одговори јануари 18, 2012

    sanja

    Realno, covek uci dodeka e ziv i sekogas ke ima prostor za nadogradba. Zatoa ne gledam zosto nekoj ne bi bil plakjan koga e na pocetok na kariera pod izgovor deka nekoj drug ti pravi usluga sto voopsto te zemal vo predvid.

   • Одговори јануари 18, 2012

    Marija

    Drag Dimitrius,

    Sepak jas studirav korporativni finansii i bankarstvo i bev stavena na praksa vo oddeli od taa oblast osven ovaa poslednava sto e seuste vo tek. Poentata moja bese da kazam deka bez razlika vo koj oddel i da me stavat finansii, kreiditi, ili marketing sekade pravev ista rabota i nisto drugo. Zatoa ne se cuvstvuvam ko da sum steknala nekoe posebno znaenje za oblasta za koja jas studirav. Kako i da e normalno e deka nikoj ne saka da se zamara so eden praktikant toa go osetiv na svoja koza no i pokraj toa ne se otkazav od odenje na praksa. I veruvaj cicko google mi bese i seuste mi e najdobar prijatel posebno vo poslednava praksa zatoa sto marketingot ne bese vlkucen vo golema mera vo moeto obrazovanie.Sto se odnesuva do mene jas se trudam do maksimum i pokraj toa sto znam deka pak nema da dobijam nisto na kraj osven preporaka ( koja by the way sama ke si ja napisam oti oni nemaat vreme). Go vrednuvam sekoe iskustvo kakvo i da e ama se si ima svoj kraj neli?

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   Епа биди среќна и со тоа што го имаш, некој го нема ни тоа. Знаењето не си го стекнала и нема да го стекнеш со таков став. Треба во се’ да гледаш можност за знаење.

 • Одговори јануари 17, 2012

  Emilija

  ODLICEN TEKST!!! SEKOJA CEST!!!

 • Одговори јануари 17, 2012

  Pelence

  “Ако е некој подготвен да Ве плати повеќе, тогаш вредите повеќе, ако нема таков тогаш не вредите. Ако никој не е подготвен да ви плати ништо, или ако за Вас нема работа тогаш Вашата вредност е еднаква на нула.”… само едно- АЈТ и иди легни си…

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   Па ти легни си, изгледа ти треба. Многу реално е напишано. Пронајди се себе во борбата или бегај.

  • Одговори јануари 20, 2012

   Emil

   “Ако никој не е подготвен да ви плати ништо…” – Хм, тројна негација?!

 • Одговори јануари 17, 2012

  sladjana

  Mala, nešto mnogu ti e arno? Da ne zemas 1000 evra? Ili ne vredis, pa zatoa ne se bunis. MAGISTRITE nešto ti precat? E pa site tie INVESTIRAA vo sebe, ama nikoj ne im go esapi! Da ne treba da volontiraat?!? Lugeto se tuka, i magistri i tie bez fakultet, spremni da rabotat. Ama ostanatite, rabotodavcite, ili pak biznis klimata NE ZNAE DA GI ANGAŽIRA VO VZAEMNA SPREGA SO BENEFIT ZA SITE STRANI. Toa e nasiot menadžment, koj pak što e odlično platen!

  • Одговори јануари 17, 2012

   mirka

   Devojcevo e vo pravo, ako ne vi go esapat ovde trudot, ke vredi vo stranstvo….vistinskite vrednosti ke izlezat na povrsina…..a ako gi nema ni ovde ni vo stranstvo nema da gi ima

 • Одговори јануари 17, 2012

  DENI

  девојчево прво не знам како стигнало да е ко-основач, ваљда кафе праела на состаноци, и друго или ја избркале од работа или не добила посакувана работа, трето нема за да се напише толку плиток и конфузен текст. ти треба тебе уште многу искуство

 • Одговори јануари 17, 2012

  nada

  Devojkata e apsolutno vo pravo…kako sopstvenik na mal biznis svasta vidov vo izminatava godina, i samo edno mozam da kazam:cuvaj me Boze od mrzlivi luge

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   Добар коментар. Би кажал и од полуписмени и полуобразовани, општо од нецелосни луѓе Чувај Боже.

 • Одговори јануари 17, 2012

  Гоце

  Сум живеел и работел во многу земји во Европа и Америка. Не е вистина ова што го пишуваш бидејќи има многу млади амбициозни и вредни луѓе кои што се посветени на тоа што го работат но во Македонија правилото е да ги злоупотребуваш вработените до максимум без никогаш да им го вреднуваш трудот – затоа и голем број од тие луѓе ја напуштаат земјава и си одат некаде каде што ќе ги ценат. Од текстов излегува фирмите се топ, проблемот се работниците, апсурдно е скроз

 • Одговори јануари 17, 2012

  T

  Sekoja cest devojko! Normalno e deka ke postojat i takvi koi sto te kritikuvaat, i onie koi sto te podrzuvaat, no vo sekoj slucaj i ednite i drugite reagiraat zatoa sto se pronasle barem vo nekoja od tvoive recenici! Komentarot na citatelot za Magistrite sto vlozuvale vo sebe, e totalno vo pravo! Vo vreme na kriza nadobra investicija e investicijata vo samiot sebe! No sto znaci taa diploma dokolku nikogas ne se iskoristi?! Zarem navistina veruvate deka teorijata koja sto ste ja citale vo ucebnici e celosno primenliva i vo relanosta?! Za zal mnogu od nas koga zavrsuvaat fakultet smetaat deka se nesto Naj! Sekoja cest na onie koi sto navistina so zelba ucele i se nadograduvale! No duri i visokiot prosek nema da vi garantira rabota! Barem ne vo realniot sektor! Svatete deka napornata rabota, zrtvuvanjeto, posvetenosta na ona sto se raboti i zelbata za napreduvanje e ona sto ke ve odnese napred. Diplomite, titulite, itn. vredat, i toa mnogu; no za zal ne vo Makedonija i ne vo realniot sektor.

 • Одговори јануари 17, 2012

  Jasmina

  Почит кон напишаново, сум била и работодавец, сум ги искусила сите одговорности, сега сум обичен работник… се сложувам со Sladjana дека магистрите вложуваат во себе, ама моментот кога работодавецот ти бара на папир „2, 3, 5 години работно искуство“ што немаш можност никаде да го стекнеш… едноставно вади од кожа

 • Одговори јануари 17, 2012

  Haris

  Pocituavno ko-operantsko devojce, Mislam deka gresis i ne iskrena si so samata sebe, pa i so ostanatite fb prijateli kade sto sakas da go spodelis tekstot i da ni dokazes nesto sto site sme svesni deka sistemot na (Ne) VREDNUVANJE e ednostavno NE fukncionalen i nedostapen za site oni koi ziveat vo RM. Nema potreba od omalovazuvanja, poradi toa sto i samata si svesna, deka imas izrasnato vo zaostanat mentalitet, mentalitet prenesen od tvoite roditeli. Vakvi nebulozi i vakvi klisea kako sto samata gi ispisa vo ovoj tekst, ke stanat realnost vo onoj moment koga politikata nema da bide preferirana na prvo mesto i koga nema da postoi nacionalisticko-sofinisticki nacin na odnesuvanje. Taka da uspesot e vo svojot trud i vlozuvanja, no vo sistemot za vrabotuvanje kaj nas, sekoj posakuva da ti postavi “stapica” na koja mozes lesno da nasednes. Parite ne se prioritet, nasprem ona koga si omalovazuvana na rabota i koga znaes deka nekoj koj e intelektualno ponizok od tebe, poradi taa KNISKA napreduval mng poveke od tebe ili mene. Kako m-r po Pravni nauki pri Drz.Univer. Sv. Kiril i Metodij, bi te zamolim da ne si dozvoluvas da omalovazuvas nikogo. Gledaj se sebe si i pravi go ona sto mislis deka e najdobro za tebe. Vistinskata idnina i uspeh na MLADITE MAGISTRI od RM : Makedonci, Albanci, Srbi, Romi, Bosnjaci, Turci, Vlasi , vistinskoto mesto e sekade, samo ne ovde kaj nas!!! NEMOJ DA KRITIKUVAS, NEMOJ DA OMALOVAZUVAS zasto nisto nema da postignes, tuku na site im preporacuvam pa i na tebe DELA, A NE ZBOROVI!!!!!!! pozd za site pametni komentari od prednodnite fb aktivisti ;)))

 • Одговори јануари 17, 2012

  Magister

  ah devojce, ako toj gazda na firma ne e sposoben da plati vraboteni, znaci ne treba ni da vrabotuva. Biznisot ne mu e dorasnat za da ima vraboteni na platen spisok, e pa nema da ima ni argati za bez pari. Neka mu pomagaat rodnini za bez pari a ne nevini magistri. Izvini ama sekade vo svetot praksata se plakja. Prasanje postavuvas: dali vo zivotot ste imale obvrska da obezbedite sredstva za drugo lice osven vas a potoa ocekuvas roditelite nasi da ti plakjaat za tvojata firma da raboti i posle neplatenata rabota da dades 15000denari plata i da izdrzuvam drugo lice od taa plata. Aj cukni si ja glavata.Za toj praktikant da ti doagja na rabota treba da izgleda ubavo, da se dotera, da stigne so prevoz, da jade, da se doskoluva. Ako nekjes da platis nekoj makar da ti kreva telefon u firma, ubedi gi svoite rodnini da napustat rabota i da ti se najdat, posto nekad kje bide od tvojata firma nesto. Simni se na zemja i pocni na vrabotenite da im davas plata, a za tebe vidi kolku ke ostane-togas kje znaes deka imas rentabilna firma.

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   Абе проблемот е друг, доаѓаат магистри да, но најчесто неспособни. Не е спорно плаќањето на вредни лица, туку лошо е што многу сакаат пари без работа.

   • Одговори јануари 18, 2012

    D1112

    flow да те прашам нешто: што подразбираш под „неспособен магистер“? Едно е неискусен, друго е неспособен. Треба ли да се очекува од магистер по англиски на пример да ги владее вештините кои еден економист ги има? Или да се очекува од магистер по електротехнички науки да знае совршен англиски од калибарот на англист? Прилично сум убеден дека секој си е способен да го прави она за кое се образувал и за кое се интересирал. Да, има многу полуписмени и неписмени (па и т.н. „јазичари“) ама тие бре бачко не би требале да поминат ни на интервју!

    Едно е неискусен, друго е неспособен. Не можеш да човек кој на пример завршил правен да му викаш дека е неспособен ако не знае да ти работи сметководство у старт. Тој тоа и не е обврзан да го владее! Ќе му се најде, и корисно е, ама не може да се очекува од него и не е праведно да се казнува како „неспособен“ ако за почеток немал шанса истото да го научи. Дај разграничете малце!

    И друга работа: како и каде младите ќе стекнат искуство ако 95% од огласите кои се објавуваат бараат 2-5 годишно работно искуство?

    Јас лично се ЕЖАМ од неписмени колеги кои имаат и дипломче и се’ (по јазиците сум), ама имам доза разум у мене да не очекувам од тие луѓе да знаат програмирање у CSS, да водат сметководство или да се разбираат во човечки ресурси или менаџмент или графички дизајн. Си има луѓе што си се образувале БАШ за тоа. Тоа што кај нас се огласува една позиција а се бараат брда и долини и кафекуварки и сметководители и свашта преку тој оглас, тоа е веќе друг проблем – не на вработениот, туку на РАБОТОДАВАЧОТ. Треба да си ги среди приоритетите…

    • Одговори јануари 18, 2012

     flow

     Целосно си во право за ова. Немам додатен коментар. Полуписмен е тој што не ни знае за она кое му го пишува во дипломата. Добро, сега, има и супермени :), тие се на цена, секој кој има повеќе карактеристики е добредојден. Енциклопедиски начитан од сите останати области а целосен во тоа што го работи. Ама тоа е друга приказна.

     • јануари 18, 2012

      flow

      Ама па затоа и постојат проекти. МНОГУ ГОЛЕМА УБАВИНА Е, барем и сум имал еден таков предмет, индустриски менаџмент се вика, кога повеќето инженери од различни технички факултети се вклучени во една работа, па доаѓа тука и дипломец по одреден јазик како учесник во превод да речеме, или пак едноставно како помошник(иако неговата улога како преведувач единствено ќе е помала), па економист и правник можеби во некој случај И ТОГАШ СОЗДАДЕНОТО ДЕЛО, како што и објаснуваше авторот во предметот, ЌЕ ПРЕТСТАВУВА УМЕТНОСТ. Тоа е една убава и возвишена работа.

   • Одговори јануари 18, 2012

    ELI

    ZBORUVATE KAKO DA STE KOMPETENTNA DA ODREDITE SECIJA SPOSOBNOST !!!

 • Одговори јануари 17, 2012

  Orhan

  Nesto vakvo moze da bide napisano a vo druga strana i da bide poddrzuvano od luge na koi nacinot na vrabotuvanje vo Makedonija im odi od polza. Kolku lugeto sto ne mozat da se vrabotat vredat nula ne znam, ama tie kako Antoaneta vredat pomalce od nula… sekako koga na nikogo ne im e vazno da imat principi vo zivotot ke mozat da bullshit-irat cel den so vakvi napisani sranja! nekoi mladi koi uspeale ne treba da gledat na ova kako na vistinata posto srekata mozebi im se nasmevnala na niv i zatoa treba da se srekni a ne da gi omalovazuvaat drugite koi se spored mene mnogu po kvalitetni od 70% vraboteni idioti! ako univerzitetite vo strantsvo gi smetale kako edni od malkute sto bi se stipendirale, ne znam koj ima g’z da izleze i da zbori gluposti!

 • Одговори јануари 17, 2012

  Александра

  ,,Симни се на земја, зошто не вредиш колку што мислиш!” На светот и векот не постои човек кој за сбе не мисли дека вреди! Ајде да ви ја раскажам мојата приказна…Дипломиран новинар сум…пари за магистратура – нема?! Работев во една ТВ во Скопје, која,,ветуваше” дека ќе работи за век и веков…арно ама, се предомислија, па уште во 2004-та се растури работата и останав без работа…да ме прават будала во другите телевизии бидејќи немам вујко-Владика, немав намера…се вратив во матичниот град, тврдејќи дека не сум од тие ..што леб и сол ќе топат”, ама во Скопје ќе живеат. Мора да признеме дека која мајка изгубила дете, во Скопје ќе го најде…или во некој од медиумуте ( немам намера никого да навредм)…ама така е! И – отворив мој бизнис, уште пред нашата ни ценета Влада да го наптави проектот за самовработување…По сите правила и прописи, со фирма, вработени и се што следи…работата тргна, се се одвиваше според мојот бизнис-план. Е, на некои кои не им се допаѓаше мојот успех (читај моќници кои им ја загрозив територијата каде само тие треба да бидат најдобри),ми забодеа нож во грб. За да останам жива и здрава, го затворив бизнисот. Потоа работев во двете приватни телевизии кои се отворија. Во едната земав 4000 денари плата за направени 96 прилози месечно, а во другата – 5 месеци плата не ни земав. Последиве 3 години сум без професионална работа и се обидувам да преживеам – некако…. Во Македонија сите се плашат од луѓето кои знаат што сакаат. Кажи ми каде е тука мојата вредноста?! И колкава е?

  • Одговори јануари 18, 2012

   ena

   “Во Македонија сите се плашат од луѓето кои знаат што сакаат.”

   sosema si vo pravo alexandra, zosto ne e lesno da majtapis covek sto ima poim a nestata okolu sebe, a toa e celta na denesnive “hitlerovci”

   • Одговори јануари 18, 2012

    D1112

    Е па јас на пример сакав да бидам плаќан како што беше ДОГОВОРЕНО. Не бев. Работодавецот потфрли во своите одговорности. Јас во моите не потфрлив. И си дадов отказ, оти знаев што сакам: да ме плаќаат колку што заслужувам и колку што сум се договорил. И сеа некоја ваква ќе ми каже „ако не те плаќаат не вредиш“. Не сестро, можда некој друг не ме вреднува и си плука на зборот, или пак можеби, тој не вреди.

  • Одговори јануари 18, 2012

   Avenger

   Koleske i jas sum novinar, perfektno te razbiram….Ostavi go ova devojcevo sto misli deka `znae` kolku drugite vredat….site nie vredime, ona sto ne vredi e drzavata!

 • Одговори јануари 17, 2012

  Haris

  Antoaneta, jas licno na tebe bi ti kazal simni se ti na zemja, zosto ne vredis kolko sto mislis! Zosto? Zatoa sto tvoeto “zivotno” iskustvo i tvoeto “rabotno” iskustvo e nekompetentno i nesolvetno za da mozes na sebe si toa “zaodovolstvo” da go priustis i da kritikuvas. Jas bi sakal licno so tebe da se sretnam tet-a-tet, i ti kako clen na Mladiinfo imas mng pogolemi beneficii, poradi toa sto sigurno tvoeto grubo-kazano “ulizuvanje” te dovelo tamu kade sto si. Kvalitetot sekogas izleguva na videlina, pa koga se smetas sebi veke kako kvaliteten akademski gragjanin na RM, predpostavuvam obrazuvana si, bidi ti “gazda” pa na tie MLADI MAGISTRI (*megju koi sum i jas, i veke iden kandidat na Doktorski studii, so samo 24 godini) ke mi izlezes vo presret da bidam stipendist, i ako ne sum clen ili verno potrckalo nitu na pozicijata – nitu na opozicijata.

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   Ti Haris ako sakash da bidesh neshto ke bidesh. Vo sprotivno dzabe ti se titulite. Vsushnost i poentata na magistraturata e da bide celosna, vredna i da drzi. Bash toa shto imash 24 i ne e bash prednost za magisterski trud tuku e vsusnost i prerana zemena magistratura. Aj da vidime dali ke bide verifikuvana od ostanatite zemji. Jas znam deka 70% od magisterskite raboti koi proizlgoa sega se somnitelni poradi tezinata.

 • Одговори јануари 17, 2012

  elena ristomanova

  devojce zarem veruva nekoi vo ovie prikazni za mali deca,na vrvot sedat krupnite zverki a nie sme sitni ripcinja sto po malku grickame od jadicata pa ako fatime nesto ili zadovoli se so tolku za prezivuvanje:))))zasto sakas poveke ee letas vo oblaci spusti se na zamja a koj si ti?kapka vo moreto pa paradoksalno,standard profit plata osnovni prasanja na intervju.sto?ne e mozno ,a za svoj biznis investicija povrzuvanje i manipulacija so site e taka do vrvot na uspehot:))))e kolku nuli pravat eden milion aj zaprasaj se:)))ha ha a omalovazuvanja i navredi za svoj trud sto zavisi licno od tebe,nadograduvanja talent za da bides genij drzavata te zaglavila vo nekoj kos pa najdi si djare druze…..a za tie sto sami osnovale svoj biznis i sto uspeale pred tranzicija da ni se desi SEKOJA CEST!!!!!!a za mama i tato i rodninski vrski da ne se pravime slepi pri oci ili reakcija STVARNO KAKO USPEA!!!!!lideri sto treba da ne vodat red vo administracija,motiviranje na raboten kadar a se razbira i rabotodavecot od tamu pocnuva piramidata:)))golem pozrav i se najubavo

 • Одговори јануари 17, 2012

  mymedmind

  Симни се ти на земја!

 • Одговори јануари 18, 2012

  парфем

  Еве и јас да си кажам, покусо да не останам зашто и мене ме погоди текстов. Значи, нема да се расфрлам со термини (не дека не знам, туку зашто да го расипувам убавиот ни македонски јазик со странски одомаќинети зборови за кои има соодветна замена во нашиот јазик). Просто народски речено, кога работодавците би ставиле способни (не дека се сметам за повеќе способна од нив пошто нели, немам факултет како останатите) па би знаеле убаво да ја објаснат преку телефон барем локацијата на фирмата (се разбира не е исто зграда и кула и не е иста локација “кај Мајчин дом и кај ОУ “Ѓоргија Пулевски“) многу подобро би се живеело. Значи и јас знам да пишувам супер текстови и сум доста шик девојка (намерно искористив “старински термин“ , не за друго, зашто ми се допаѓа) и имам искуство (дури 10 години) и тоа работно, по медиуми каде ти вели сестрата на директорот кој патем е и газда (ако тој може да се ведне меѓу пајажини, можеш и ти), по медиуми каде се работело по 12 саати на ден, секој ден (12 саати пред компјутер), доста сум елоквентна (ете го пишав) и сум работела и по две работни места дури и ете сега сум без работа. Барам работа. Па, госпоѓице или госпоѓо, ако толку е идеално кај тебе и ако ти си идеален работодавец, ај вработи ме. Тогаш ќе видиш дека и оние што имаат само средно (не отидов на факултет поради недостиг на финансии, зашто мојот татко не беше директор, а ни шеф туку обичен работник), а немаат работа вредат. Поздрав

 • Одговори јануари 18, 2012

  Pocituvaj

  So vnimanie go procitav tekstot i najprvo pomisliv deka temata ti e inspirirana od tvoeto direktno iskustvo, megutoa ocigledno e prezemeno od izvesen Ivan Minic?. Kako i da e, delimicno ke se soglasam so tebe vo delot kade zboruvas za vestinite na lugeto, iskustvoto, i teskotiite na startuvanje i vodenje na sopstven biznis vo nasata unikatna ekonomija. Megutoa, golema drskost e da gi navreduvas 35% od lugeto koi oficijalno nemaat rabota ili 80% (neoficijalno) od lugeto koi ziveat na rabot na egzistencija, bez moznost da gi ostvarat svoite osnovni potrebi preku zemanje na soodvetni primanja koi bi im ovozmozile pristoen zivot. Vo vakov slucaj ocigledno e deka problemot e vo sistemot, koj vo poslednite godini ne ovozmozuva ednakvost na sansite pri skoluvanje, doskoluvanje, prvo vrabotuvanje, kako i napreduvanje na rabotno mesto. Spored tvojot tekst na rabotnicite im falat dobri rabotnici, a vo realnosta falat rabotni mesta. Prvo, seuste vo firmite ima luge na rakovodni funkcii koi ne znaat da uklucat komjuter ili ne znaat stranski jazik. Golem del od niv ne se vodat po novite, zapadni stilovi na menadziranje so luge (vraboteni),….

  Znaes li deka ima firma koja ja dava platata na rabotnicite zaradi rokot do 15-ti, a potoa gi tera rabotnicite da gi vratat parite nazad kako pozajmica so kasa primi i cekaat po 6 meseci za da navistina ja dobijat platata. A lugeto se plasat da go prijavat istoto zaradi strav da ne ja izgubar rabotata zatoa sto druga nema da nadat. Znaes li kolkav e brojot na firmi kade se rabotat neplateni prekuvremeni saati, praznici, vikendi i sl. Moralot ne postoi, pravednosta isto taka, predrasudite se tuka, mobingot e prisuten….. Tvoeto ubeduvanje deka lugeto ne cinat, ne vredat, se precenuvaat sebesi, ne rabotat, e tipicna za Menadzer od Star Kov, (http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_X_and_theory_Y)

  Moja dobronamerna preporaka e da se prosetas niz drzavata, porazgovaraj so lugeto za nivnite iskustva i potoa donesi zaklucoci.

  Ako narodot ne cini – ke go smenime!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Dragana

  На почеток да разјасниме РАБОТОДАЦЕЦ СУМ и вообичаено не пишувам по форуми, но ти успешно ме испровоцира. 1. Каков е овој став: “15 Прашања на кои не знаете одговор:”? Сите ние не знаеме, само ти ги знаеш????? 2. Имам вработено машински инжинер и мислам дека ама баш ич не му е гајле колкави ми се трошоците на за кирија, за режии, за плати… Како што ни мене не ми е гајле колкави му се трошоците за на работа, за јадење, за превоз, за гардероба….. 3. Што е по тебе волонтирање???? И до кога треба да трае? Мене како што ми личи ти не би да вработуваш туку да примаш волонтери само. Смешно. 4. Дали сме имале некој за кој сме заработувале освен за нас? Да имам син и ако волонтирав по твое немаше да заработувам нити за него нити за себе…. 5. И така сите одиме по приватни доктори????????? Јас не одам. И не се породив приватно, туку во државна. Ти не ги частиш здравствено осигурување твоите вработени… тоа е дел од нивната заработка. Само кај нас уште нема исплаќање на бруто плата, па испаѓа ко работодавецот да му плаќа здравствено на вработениот. 6. Дали сме платиле данок? Душо за тебе ако е ова нешто ново за мене не е. За секоја сработена пара, за секој имот што го имам сум платила данок. 7. Дали ни е сега појасно зошто работодавците ги пријавуваат своите вработени како хонорарци? Да, многу ни е јасно. За да им остане повеќе во џебот, за да ја украдат државата и на вработените да им скратaт од пензискиот фонд. Претходно кога бев во улога на вработена, не ја сработував мојата работа како хонорарец (што и да значи тоа) Работев со години, со минимум 15 прекувремени работни саати (читај саати поточно 35 денови годишно кои се скратени од мојот живот со син ми), со секоја работна сабота (читај уште околу 15 дена скратени од животот на мојот син)…. Од каде тоа дека сум требала да бидам солидарна со мојот работодавец и да му овозможам да ми плаќа 10% од придонесите затоа што пензии и така нема да има. Ха… Ти изгледа немаш пензионери околу тебе. Како ќе живееа они сега некој умен како тебе претходно да ги водеше како хонорарци? 8. Работникот треба да ја разбере тежината на работодавецот затоа што тој треба да му исплати плата до 5 наредниот месец за нешто сработено минатиот месец? Камо да беше овој закон кога јас бев вработена. Да видиш како ќе барав он да ја разбере мојата тежина кога ќе требаше јас за 24 часа да сработам нешто што ни Чак Норис немаше да го сработи за 48 часа? Каде се разбирањата на работодавците во тие случаи? Каде се наградите? Ни тапкање по рамо не сме добивале а на пак нешто друго.

  И имам уште толку многу…… ама јасно ми е дека ти си немаш врска (ич не ми е гајле дали си го превела текстов или е твој). И се сложувам во Македонија тешко се наоѓаат вработени кои вредат, ама уште потешко работодавци кои знаат да го ценат трудот. И ако човекот вреди по тоа колку некој ќе плати за него веднаш да ти кажам, СИМНИ СЕ НА ЗЕМЈА кај мене не вредиш НИШТО.

  • Одговори јануари 18, 2012

   Nastasija

   Драгана царица си! Секоја чест!

  • Одговори јануари 18, 2012

   Владимир

   Иако многу работи неможам да ги потценам и негирам на Антоанета но сепак повеќе СЕ СЛОЖУВАМ СО ДРАГАНА, БРАВО И ЗА ДВЕТЕ!

  • Одговори јануари 18, 2012

   D1112

   Ја закопа, одличен коментар. :)

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   Vednas koga pocnav da go chitam ova koe si go napisala zastanav uste na pocetok na toa deka imas vraboteno masinski inzener a vsusnost ti e gajle za negovite trosoci a i nemu za tvoite, EPA KE TI KAZAM SAMO NE SI RABOTODAVEC TOGAS. Togas samo se zamisluvas deka si i si nasla nekoe izvrtuvanje na osnova na koe mislis deka si. Ponatamu nema ni sto da pisuvam… Zatoa sto potrebno e podostojno nesto(mnogu pogolemo iskustvo i kako rabotodavec isto taka) za da prodolzam so komentari.

   • Одговори јануари 18, 2012

    D1112

    Е да, у недостиг на аргументи нивото одма се спушта на „ТИ НЕ СИ РАБОТОДАВЕЦ ТОГАШ“. Само оти докажа дека била и едното и другото и знае како стојат работите. А текстов на Антоанета, иако ја почитувам, е сепак полн со идеализам.

    Од каде тој момент дека мене како вработен треба да ми биде гајле за личните трошоци на работодавецот? Или на него за моите? Сосема е друг момент да се трудиш за компанијата и да работиш за КОМПАНИЈАТА или организацијата, а сосема друг момент е јас како вработен да сум океј со пола година да примам по пола плата оти работодавецот си планирал да си купи стан. Зошто да ми биде гајле за тоа? Тоа што е во договорот, тоа треба да се почитува. Ако потпишале и двете страни, тоа е тоа. Ама се’ ВОН тоа… е или манипулација, или експлоатација, или планирање семеен буџет („Имај разбирање морам да си купам еркондишн за у канцеларија“), а не однос газда-вработен.

    • Одговори јануари 18, 2012

     flow

     Многу погрешен став. Повторно ќе напишам не сте достојни за да пишувам, но ајде ќе одговорам. Погоре ти пишав нешто за полуобразованите, епа во овој случај е многу слично за жал. Не сакав да пишувам затоа што навредите се неизбежни во таков случај. Треба многу поголемо искуство за работодавец. Многу поголема човечност исто. Таман работа доколку вработуваш некого а не знаеш каков човек е и велиш дека не ти е гајле за неговите трошоци. Со таков однос – ништо. И компанијата ти постои, жал ми е да претпоставам, но поради некакви кредити земени за сметка на оние кои навистина работат, но барем да би оправдувале цел-да биде успешна компанијата би било во ред. Но тоа не е случај со многу лажни бизниси… А исто така, како вработен, ВЕДНАШ ЌЕ СЕ НАСЕТИ ВО КОМПАНИЈАТА кога некој мисли само на платата. Верувајте, поголемо искуство имам, тогаш дадените работи вработениот никогаш не ги завршува до крај, иако тој смета дека го направил тоа. Не можам да ја објаснувам поткрепата за вистинитоста на моето тврдење затоа што со тоа треба да го откријам идентитетот на компанијата во која работам и јас, веќе 15 години со ист тим кој само се надополни со неколку луѓе. Текстов е сосема на место. Идеален е да, но и не. Поттикнува на правилноста до идеалност во секој човек.

  • Одговори јануари 20, 2012

   Niki

   Izvinete gospogo ama se gleda deka go nemate procitano i razbrano tekstot kako sto treba,zatoa sto seto toa se odnesuva za nas mladite luge koi namesto da mrdneme od mrtva tocka nie stoime vo mesto, izlezete niz grat i ke vidite vo sekoe kafule sekoj den i po cel den sedat edni isti mrzelivi maldi luge trosat tugi pari za kafe i cigari i placat deka nema rabota.Mozebi i jas sum vo greska ama jas mislam deka seto ova e da se razbudat mladite zatoa sto se zivee vo svet na iluziii pozdarv

 • Одговори јануари 18, 2012

  Fritz

  Иако има неколку факти, доволно е да прочитате неколку од коментарите за да ви се разјасни преголемата генерализација, да не кажам теориска поставеност, на текстов.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Haris

  Pocituvana gospodo, jas ve pratam site vecerva i predhodno ostaviv dva komentara. Dojdov do zaklucok, moze ovaa mlada dama ili gospogja da zboruva i da pisuva taka kako sto mozebi i od mladiinfo i naredile, a toa e zaradi toa sto ona ocigledno ne e zapoznaena so realnata ekonomska sostojba vo nasata drzava. Na takvite galenicinja , mamini i tatini sinovi moze se kroz prsti da im pomine, no site viduvanja ti ukazuvaat na toa deka ne e ednostavno vo ova tesko i molskavicno vreme da se probies niz ova “trlo”polno so selski (provincijski) volci. Taka da ostavete ja neka se poraduva malku na svoite neosnovani prikaski za deca. Zargonski kazano :” uste mng furni leb treba da izedes!” … poprilicno si krupulentna licnost po slikata kolku sto mozam da zabelezam, pa bi ti preporacal da napravis edna prosetka niz Skopjevo vo edno da izgubis koj kg i da vidis kolku imame doselenici od drugite gradovi na RM , kade sto site tie obrazuvani kadri plus MAGISTRI ne mozat da dojdat na red da se vrabotat tamu kade sto im e vistinskoto mesto. Zosto? Zatoa sto od prijateli,rodnini,komsii,partiski srodnici,kniski i ostanati vrski , Skopskite skoluvani deca ne mozat da dojdat na red za vrabotuvanje. I bi te zamolim da ne izleguvas so vakvi “statii” , zasto se uste ne si kompetentan , a uste pomalku tvoeto dokazuvanje e vo negativna konotacija. Pozdrav i sekoe dobro.

  • Одговори јануари 18, 2012

   flow

   TI hari treba da izedes. Lele ako mi padnes vo race… Ke ti se sitam.. Takvite ok tebe gi cekam veke dosadno mi stana da ne udiram kjotek.

   • Одговори јануари 18, 2012

    D1112

    flow почна да те фаќа омразата, искача фрустрацијата на виделина а? Ако, ако… Иди стај си кафенце не туку ми се нервирај… И ама воопшто нема потреба да удираш „ќотек“ на никој, или да ти паѓа некој „во раце“ само затоа што имал различно мислење од тебе на Интернет.

    Пријатен ден, chill.

    • Одговори јануари 18, 2012

     flow

     Па да, но не лична фрустрација, туку ја осеќам дрскоста од тоа само што завршил а и’ кажува да јаде фурни леб. Не се фрустрирам јас d1112, мене ми е баш во ред. Но како да објаснам некому. Сега бре на 24 треба борба за да стекне работа. Да зрачи тоа од него. Духот да е добар. Се’ друго е фарса. А и зошто да кажувам за ова, многу е лошо кога некому не може да му светне.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Maja

  Antoaneta, sekoja cest za tvoeto liderstvo! Makedonija definitivno treba da ima poveke mladi luge kako tebe. Problemot sto jas go gledam vo celava situacija e promena na gledanjeto na rabotite–majkite i tatkovcite, koi rabotele i ziveele vo radikalno poinakvi uslovi so radikalno poinakvi stavovi, ni kazale deka vo Makedonija zivo pile ne pee! I sega nie ubedeni deka vo Makedonija nisto nema, se odi nadolu, nema koj da ni dade rabota, nie diplomci, magistri i doktori na nauki, samo si pieme kafinja preku den i jegeri preku nok…cekajki. Ako realno sfatime deka nema navistina sto da izgubime i se obideme da pocneme nesto novo, da stvotime rabotno mesto, a ne da cekame na rabotno mesto, sami na svoe, ej se e mozno! Jas iskreno mislam deka mnostvoto na makedonskata mladina ne go razbira konceptot na odredenost i ambicija–klucen zbor, mnostvo. Iako ova celava filozofija moze da zvuci kako ete toa amerikanskite knigi ni gi ispraa mozocite, ova e Makedonija nie imame million problemi za resavanje i slicno–zaboravame deka ako vo edno nesto sme podobri od zapadot e moznosta da prezememe rizik so mnogu pomala potencijalna steta.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Monika

  Се е во ред, воглавно се согласувам со напишаното но, големо НО: лош е потегот на генерализација!!! Некој погоре спомна, ТЕКСТИЛНАТА индустрија ги искористува, условно речено ги силува вработените. Да, можеби немаат факултетски и магистерски дипломи, но конкретно дипломата за завршено средно гимназиско образование на мајка ми вреди 10х повеќе од 70% од факултетските дипломи земени (во најмала рака) во минативе 5-10 години. Во текстилната индустрија работат често прекувремено, а најлошите случаи земаат по 6 000 плата. Ќе речиш дека толку вредат?! Не би рекла јас…

 • Одговори јануари 18, 2012

  Горјан

  Мислам дека сите коментари што почнуваат со “Девојче“ и “Абе девојче“ доаѓат или од ист човек или од група луѓе која пати од еден сложен и мошне пипав синдром. Мислам дека тој синдром е причината зошто има огромна стапка на невработеност кај младите. Имено, овие поединци се мерат колку вредат во огледалото на нивното непосредно општествено окружување- другарите и најблиските пријатели. Како по правило може да се земе дека таканереченото маалско другарство не е ништо повеќе од еден чопор од истомисленици кои си долеваат водичка на сопствените каприци и многу тешко прифаќаат туѓо гледиште, особено ако станува збор за некој случајно наминат член на друг чопор. Не е ни чудо што плукаат по добро срочен и добронамерен текст. (се прашувам како ли се однесуваат пред жени овие луѓе?) Општественото огледало кај нас не е закана за гордоста и вредноста на поединецот. Едноставно, стандардите за личен карактер се многу ниски. Има многу умни деца кои страдаат од неизградени и колебливи карактери. Затоа е многу тешко да се работи нешто за да се стигне некаде во животот. Треба да се почне некаде, нели, макар било тоа глупа и досадна работа! Статистиката во развиените земји покажува дека младите менуваат од 6 до 10 работни места пред да најдат работа која можат да ја наречат кариера. Како ќе знаеш колку вредиш ако никогаш не си работел во животот? Трудот го создал човекот- не чмаењето во кафич или пред маало. И на крај скопјани цвикаат дека “провинцијалците“ се тепале за работа. Фала богу. Македонците што не се родени во Скопје не патат од комплексите на едно градско дете. Им се восхитувам на “провинцијалците“.

  • Одговори јануари 18, 2012

   D1112

   „Имено, овие поединци се мерат колку вредат во огледалото на нивното непосредно општествено окружување- другарите и најблиските пријатели.“

   Сосема најнормална работа, зошто мислиш дека ова е проблем? Инаку јас на пример се мерам и со новопечени вработени кои лично ги знам цел живот (со мене учеле) а повеќе од двојка не добиле во текот на целото нивно образование. И сега што правиме?

   „Не е ни чудо што плукаат по добро срочен и добронамерен текст. (се прашувам како ли се однесуваат пред жени овие луѓе?)“

   Тоа што пола од тие „луѓе“ што коментираат тука се жени, не ти кажува ништо дека тезава ти е батал?

   „Статистиката во развиените земји покажува дека младите менуваат од 6 до 10 работни места пред да најдат работа која можат да ја наречат кариера. Како ќе знаеш колку вредиш ако никогаш не си работел во животот?“

   Со тоа што разликата меѓу „развиените земји“ и Македонија е што таму отвараш весник и пред очи имаш 100 огласи на кои можеш да се пријавиш и одговараат на твоето образование и наобразба. Тука пак, обично има по 2-3 такви огласи месечно, а и тоа е многу, зависи кога како. А, и да: на нив обично се пријавуваат по 200 кандидати.

   „Едноставно, стандардите за личен карактер се многу ниски. Има многу умни деца кои страдаат од неизградени и колебливи карактери. Затоа е многу тешко да се работи нешто за да се стигне некаде во животот.“

   За ова си во право, но тезата на текстот погоре влегува во опасна и тешка релативизација: имено, ги минимизира одговорностите на работодавецот за сметка на одговорностите на вработениот. Ако вработениот си ги извршува работните обврски – МОРА и работодавецот да си ги извршува. А не да си наоѓа изговори за бонус пара у својот џеб, наместо таа пара да отиде кај неговите мини-робови кои се тука да му напраат обрт плус. СЕКОЈ си го изградува карактерот соочен со животните предизвици – тука нема бегање. Ама да ми се оправдува експлоатација како корисна за „градење карактер“, со поента „тоа така треба да остане а вие снаоѓајте си се“, е тотално забегано.

   Get off your high horse.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Горјан

  Разочарува тоа како луѓево се пронаоѓаат во текст кој не се однесува на една личност или фирма туку на општата состојба. И секој одговара како директно на него да му говориш. И не само тоа, туку и зборовите со кои се служат…мислењата, ставовите, личните убедувања. Вришти на лица кои не се сигурни во себе…а Госпоѓица Иванова толку добро го започна текстот: “. Често се случува да слушнеме дека некој верува во нас повеќе отколку што самите ние веруваме во себе. “

  • Одговори јануари 18, 2012

   D1112

   Мојот работодавец веруваше во мене, ама не ми плаќаше. Па сега ти види си што ти е побитно…

 • Одговори јануари 18, 2012

  Ana

  “Ако самите го постигнале, кажете им: секоја чест. Ако некој друг им помогнал, тогаш исто така: секоја им чест, затоа што му биле толку важни и драги некому за тој тоа да го направи за нив.” Citat od gorenavedeniot tekst, (A. Ivanova).

  G-ce Ivanova za sramota e pogore napisanoto . Ako vie kako lider na Mladiinfo izleguvate vo javnost so vakvi tekstovi i postavuvate prasanja na koi maldite ne “znat da odgovorat” togas napravete eden OUTREACH i prosvetletene. Zarem navistina i pokraj postavenite celi na vasata organizacija… Rasing awareness among the young people……(frazi na koi se dobivaat grantovi itn itn) vie nisko i birokratski se prodavate ova pisuvate.

  Organizaciite i rabotodavacite treba da rabotat zakonski, ako se plaka +50% od platata za da ne prijavat toa e moralno i vo pravna drzava implementirano. Rabotodavacite se vodat od profit i ako nemaat profit nema da gi imaat vrabotenite, toa e fakt. Deka nie treba da gi gledame so drugi oci posle vasiot tekst e navistina smesno i bezmalku nadvor od zdrav razum.

  G-ce Ivanova, I have a great reading for you — Situation Matters — Sam Sommers.

  Ana.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Alberto

  Normalno najveke se bunat tie na 23-24 god sto gi zapecka temata sto im smetaat tie sto dovagaat od provinciski gradovi i im gi zimaat rabotnite mesta t.e radotat bilo sto i za pomalce plata, pa i pomegu provincijalcite ima magistri i doktori ako neznae gospodinot Haris od pogore i plus dodeka ucele magistratura i pabotele i zarabotuvale pa nekoi i si zarabotile za stipendii ili se snasle ,snajdi se pa zivej,a ti samo cekaj si gaga stipendija i zivej si so majka ti i tatko ti.Osmeli se vika reklamata napravi go prviot cekor aj da te vidam devojceto koe go vregas demek e kosopsvenik se osmelilo aj da te vidime i tebe, sega ti e lesno mlad si mozes da zboris kolku sakas da te vidam za 15-20 godini.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Зоран

  Почитувани, Сите вие кои сте се вклучиле во оваа дискусија предизвикана од текстот на Антоанета. Иако, кога првпат го прочитав текстот имав за многу ставови поинакво мислење и не се согласував со авторката, го поздравив затоа што отвора дебата за една сериозна тема. А токму тоа е она што фали во нашиот јавен простор, дебата и размена на мислења на секакви теми. Претпоставувам дека многу од вас кои коментирале се млади луѓе, засегнати од темата и препознаени во текстот. Затоа се разочарувам од дел од вас како ја прифаќате понудата за дебата. Вулгарно, неподготвено, неписмено. И доколку имате поинакво мислење кажете го тоа, дајте аргументи, спорете. Но зошто навредувате, зошто вулгарно ја напаѓате авторката, зошто пробувате да ја ставите во некој калап. Иако, како што претходно кажав, на почетокот мислев дека во многу работи не е во право, за жал оваа дискусија ме поколеба. Жално е колку некои од вас кои се обидуваат да спорат, па и да се наметнат во дискусијата, се неписмени. Едноставно не знаат да пишуваат, ниту да правилно да ги артикулираат своите мисли. Најмногу ме загрижува што дел од вас дури се обидоа и да и сугерираат повеќе да не пишува или да не си го кажува своето мислење или барем да не кажува свое мислење доколку не се согласува со вашето. И на крајот, за сите кои беа повеќе заинтересирани која е авторката, а не која е поентата на нејзиниот текст ќе го кажам следново: Антоанета ја познавам неколку години и неколку пати сме соработувале. Таа е млада и образувана дама, која да живееше во некоја друга земја ќе беше десетпати поуспешна отколку што е. И се восхитувам колку се уште во неа има елан и ентузијазам, во денешното меланхолично сивило. Самата ја создаде невладината организација Младиинфо и веб страницата На крајот ќе ве прашам сите вас: Што вие сте направиле за себеси и за другите од вашето општество?

 • Одговори јануари 18, 2012

  stanka

  zalosno,devojce moe ajde izlezi i zamesajse so tie sto strajkuvaat,vidi im gi licata ,zabite oblekata,zar sakaat na studot da se naulica,tie ne strajkuvaat za luksuz tuku za leb zar ne ti licat na dosta iskoristeni i deka ne se vredni,ajde vlezi vo halata na sivackite,ili kaj kozarite .ps da ne zaboravam sekoja cest za tie sto otvaraat fiirmi i vrabotuvaat, ama sami se nemozat da rabotata pa iako sevredni, nee kritika tuku viduvanje pozdrav

  • Одговори јануари 18, 2012

   Зоран

   Дали знаете да читате? Доколку знаете, прочитајте го убаво текстот. Антоанета пишува за младите кои завршуваат магистерски студии, кои започнуваат кариера во некоја институција или организација. Какви шивачки? Јас се согласувам за вас за ситуацијата во која се наоѓа земјава, ама тоа не е воопшто тема на текстот.

   • Одговори јануари 18, 2012

    D1112

    Прашање: зошто тие магистри да бидат плаќани исто како среднисти? Или додипломци? Немаат ли право магистрите да бидат барем за степен вреднувани повисоко од другиве категории? Во личната писменост и способности не навлегувам, но зошто некој би вработил неписмен магистер воопшто? Нели затоа се интервјуата? Или пак во игра е следниов трик: на интервју си одбираат некое способно писмено магистарче полно елан, а откоа ќе го вработат и ќе почне работодавецот да забушава, тогаш магистерот нема право на жалба оти е „неискусен, млад, неписмен, и се дрзнува да си го цени вложениот труд во сопственото образование“. А?

    • Одговори јануари 18, 2012

     D1112

     Да се надоврзам, брат ми е магистер, заврши со висок просек, и при конкурирање за одредено работно место кај еден наш кабелски оператор, формално беше одбиен, а неформално му беше порачано: „Дечко, на нас не ни требаат инженери и магистри кои ептен разбираат, туку среднисти кои ќе можеме да ги плаќаме помалку. Ако те примиме тебе ќе се буниш што те плаќаме исто како нив. Вака, поарно да не те примаме воопшто. Овие нам ни вршат работа (иако пола од нив не знаат ни „т“ од „телекомуникации“).“

     И сега? Чаре? Седи си дома, има понеписмени и понеспособни од тебе што треба да се вработат. Пошто 2000 ден. плус за тебе да одвои работодавецот и да си го подигне квалитетот на услуги е страшна работа.

 • Одговори јануари 18, 2012

  g

  Procitav del od komentarite…..sekoj so svoe glediste i so toa kako gi iskusil rabotite….Sum bila i na “dvete” strani….ne moze da bide sve podmackano….Kako rabotnik,normalno deka ne sum gi sakala pretpostavenite,osobeno ako ne sakas da im se ulizuvas….gledas niz godinite kako se unapredeni luge so pomalo iskustvo i znaenje od tebe,samo zatoa sto se “prijateli” so sefot…..Posle niza takvi slucki,se otkazav od rabotata,bidejki smetav deka ako rabotis cesno i vredno,ke postignes nesto vo zivotot….No i to se izmeni.Sega kako rabotodavec svakam deka najbitni se kontaktite so lugeto…ne ti se site prijateli,no imate zaednicki interesi i toa e toa…..Ne e ednostavno da bides rabotodavec! Ne ti plakaat navremeno fakturi,postojat majmuni koi ke najdat nacin da te zakrpat i da ne se pojavat da platat….A rashodite si stojat…..I plus ako imas rabotnik koj misli deka mnogu vredi,a ti pravi greski i ti go trosi vremeto……Da ne dolzam kakvi sve mi dosle na intervju i so kakvo ponasanje,bez nikakva kultura…….Golema rabota ako e magister,koga nema edna osnovna kultura i koga ke ti gi brka klientite.Pokraj zavrsenoto skolo ima kup raboti sto treba da se naucat i toa e fakt…….Mislam deka tekstov samo otkriva del od rabotite sto vrabotenite ne gi znaat…

 • Одговори јануари 18, 2012

  Провинцијалка

  Почитувана Антоанета,

  лично не те знам, но можам веднаш да ти кажам едно големо БРАВО, затоа што потполно се согласувам со твоите искажани (или на авторот, доколку се преземени) ставови. Зошто? Затоа што сум девојче кое сега веќе далечната 96 дојде во Скопје од провинција. Моите родители не беа (и се уште не се) имоќни, па морав да живеам во студентски домови и да се снаоѓам. Не се помирив со тоа, па и покрај тоа што бев дојдена да студирам, најдов уште 2 работи, кои ги работев. Па така, завршив факултет, но и стекнав големо работно искуство. Двете работи што ги работев не ми носеа богзнае какви приходи, но ми беа доволни да не морам од дома постојано да барам пари и да можам со другарките понекогаш да излезам во град и да пијам кафе.

  Решив да останам во Скопје и покрај противењето на моите родители и да започнам да работам. На тоа работно место останав 9 години, и саботи и недели, некогаш и по 24 саати. Ми беше тешко, не викам не, но секој поминат ден беше нова научена лекција и ново стекнато искуство.

  Иако по професија сум нешто сосема друго, научив и сметководство, и правни работи, и комуникации, и пишување на бизнис план, и пишување на проекти и што уште не. Во меѓувреме запишав последипломски студии (кои чинеа многу, а ги платив од сопствен џеб) и ги завршив, односно магистрирав.

  Решив да го напуштам работното место (иако ми беше сигурно) и да се обидам во сосема нови води. Основав своја компанија, која успешно работи веќе две години и која има добри перспективи и можности.

  И, да не продолжувам понатаму, само ќе споменам дека во меѓувреме запишав докторат, кој повторно ќе го платам од свој џеб…

  Не, не сум од Скопје, дојдов и останав во Скопје, но се снајдов благодарение на мојата упорност и желбата за учење и работа. Никогаш не сум добила на “поклон“ ништо од никого и ниту го очекувам тоа.

  Напротив, работам за мене, за моите вработени и за државата во која живеам, си ги плаќам сметките и даноците и супер се чувствувам.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Столе

  Секоја почит, Браво.

  Текстот е повеќе од На место.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Niki

  Девојчево е баш девојче, на кое му дале скапа играчка! Успеал сам, му помогнал некој кој многу го сакал… Бла,бла,бла…Како тоа успеваат само родбината и комшиите на успешните!? Нивните деца се само доволно вредни и важни за да бидат некои и нешто, нели!? Тие за кои зборуваш, таквите магистранти, незадоволни од ништо токму тие се тие – знаат дека утре некој чичо ќе ја среди работата. Оние другите, кои сами ја стекнале дипломата, црнчат по стоваришта и по нивите на родителите (кои исто така ги сакаат, ама не можат да им помогнат) или си заминуваат од земјава! Детиште разгалено, ти си токму една од таквите, кои се сместиле во фотелја пред 30-тата! лесно е од таа позиција да цитираш фрази од петпарачките ЕПП книги – Сам свој мајстор на успехот!

 • Одговори јануари 18, 2012

  ASTRA ABRAKSAS

  Се согласувам со мислењето во текстот што се однесува на неискуството ( читај незнаењето) на младите луѓе кои излегле од факултетските клупи, меѓутоа тоа пред се се должи на неквалитетниот образовен систем. Програмата која се реализира во повеќето факултети е очајна и не им обезбедува на студентите практично искуство и едноставно нивното знаење нема применлива вредност. Денес имаме факултети во секое село, а неписмени кадри (секоја чест на исклучоците). Џабе образование на хартија кое за никаде не ти служи. И тоа дека ако си квалитетен ќе си го најдеш местото, тоа во оваа држава им успева на исклучоци. Од друга страна, воопшто не можам да се согласам со останатото мислење во текстот. ВО КОЈ ЗЕМЈА ЖИВЕЕШ ДЕВОЈКО?! Постојат добар процент на луѓе кои мноогу добро го знаат одговорот на твоите 15 прашања иако ти го тврдиш спротивното, но незнам дали навистина имаш допир со реалноста? Си сретнала ли некогаш млада жена,со факултетско образование, мајка на две малолетни деца, која работи во текстилна фирма за 100 евра месечно? Секој ден, омаловажувана на најразлични начини? Знае ли оваа жена колку вреди или треба “треба да се сими на земја“ како што би рекла ти? Самата ли е виновна за ситуацијата во која се наоѓа или и здосадило од волонтирање од една во друга институција ( некои фирми многу ги сакаат волонтерите, за да да им ја бркаат работата, а да не вработуваат никој). Нејзиното волонтерско искуство нема да ги нахрани нејзините деца. Секој ден сретнувам таксисти – машински инженер од 50 години, 30 годишен биотехнолог….продавачки во бутик запишани на Магистерски студии…..кои работат тоа што го работат не затоа што не си ја знаат вредноста, туку за парче леб. Би сакала ли на овие луѓе да им ги поставиш твоите 15 прашања?Баш се прашувам дали знаат да поплнат ПП образец? Потојат луѓе со 10 годишно искуство во невладини организации и други институции, со побогато CV од повеќето министри во Влада, кои перфектно ги знаат твоите 15 прашања, а досега немале работа платена повеќе од 200 евра ниту пак собрале стаж повеќе од 5 години. На која земја да се спуштат? Триесет и пет годишен банкар, со три и пол годишно искуство во бакарски сектор, сеуште е ангажиран со договор на дело. Дали не постои никој да ја плати вредноста на овој човек? Дали овој човек вреди нула затоа што и после 3 години нема решение? Разни фирми вработуваат 5-6 луѓе за три месеци како „пробно“….за да не плаќаат придонеси понатаму ги отпуштаат тие луѓе земаат нови 5-6 …и така во круг….ИМ СЕ МОЖЕ….а цената на работната рака на нашиот просечен човек е многу ниска и еднаква на парче леб…Работодавецот кој така се изживува ќе може да го прави тоа до бескрај, бидејќи луѓето во земјата во која што јас живеам ( за разлика од таа за која што ти пишуваш) живеат на работ на егзистенцијата. На интервју за работа, за вработување на ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР во “реномирана“ фирма се бараа всушност “момак/девојка за све“….башка од графичкиот дизајн да знае и сметковотство, нешто малку маркетинг,…мора да биде човек со повеќе вештини по европски стандарди…..арно ама за плата не се знае колку би добивал…прво ќе има обука од три месеци…ама таа обука може да трае и шест месеци….па потоа….е потоа ќе видеме….Се бара ЕВРОПСКИ КВАЛИТЕТ а се нудат МИЗЕРНИ СТАНДАРДИ…. ТЕ БОЛАТ ЛИ ОВИЕ 100 СТАПОВИ по туѓ грб? Јас стојам цврсто на земја, во еден град каде што единствени работни места се: таксист, келнер и продавач/ка….Се надевам дека ќе излезеш од својот идеализам и ќе ја слушнеш вистинската приказна на обичниот човек…ВЕРУВАЈ ТОЈ/ТАА ЗНАЕ КОЛКУ ВРЕДИ…А ЗНАЕШ ЛИ ТИ?

 • Одговори јануари 18, 2012

  Biljana

  Со сета почит спрема слободата на изразување, меѓутоа според мене текстов е многу потценувачки во однос на младиот македонски човек. Ароганцијата на авторот на текстов го иритира секој разумен читател. Ставот дека вработувањето во јавна администрација за 18.000 денари значи и секојдневно безделничење во знакот на народната: Клати врата, земај плата, е веќе излитена форма на клонирани мислења. Дали авторката, како и многу други на нејзе слични, помислиле дека за некои млади луѓе се уште постои мотивација за себедокажување, но и за зголемување на квалитетот на државните институции и услугите кои тие им ги пружаат на граѓаните?! Јас сум една од тие кои работат за таа смешна сума, но велам РАБОТАТ! За мене е чест што токму како државен службеник сум ги научила сите работи кои авторката на текстот ги наведува како 15 прашања со непознати одговори. Сметам дека пред да си дозволи да коментира и да зазема ставови кои што во себе содржат огромна доза на самобендисаност, добро би било да изелезе во реалниот свет, да се соочи со вистината, да ги согледа и доблестите и негативните страни на сите млади луѓе, па дури потоа да пишува вакви текстови!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Srđan Šrepfler

  Gorenavedenoto “devojce”, raboti trudoljubivo i ima stvoreno od nisto (a ne ja “sednale na fotelja”) nesto sto ne samo sto ne postoese vo MK tuku kako koncept go kopiraat nasekade. Dodatno, toa sto go pravi otvara vrati na site sto se spremni da se zgnat i da ostvarat nekoja svoja cel. Znaci, ako nemate nisto pametno da dodatete na samata TEMA, prestanete da ja kritikuvate kako licnost. Da, prosecno rabotno mesto e taksist/prodavacka/kelner… ili pak istiot mozel da uci i da raboti nesto drugo i podobro, ili pak istiot mozel da aplicira za mnogute stipendii sto preku mladiinfro moze da se dobijat i da izleze nadvor i da si obezbedi idnina za koja sto mozebi ne ni razmisluval. I koj tvrdi deka istite im e lesno, treba da go zivee toa i da znae sto se covek mora da zrtvuva ziveejki taka. Toa receno, vrabotodavacite SE izzivuvaat i praktinkantatite stanuvaat norma namesto isklucok (ne za djabe denes postoi izrazot Stage generation), rabotnickite prava SE zagrozeni, trudot TREBA da bide platen (pravedno), itn. itn.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Bella

  Потполно се согласувам со тебе. Конечно одличен натпис од некој кој реално ја согледува ситуацијата.

  • Одговори јануари 19, 2012

   ники

   се вика напис, а не „НАТПИС“!

   натписи има на насгробни споменици.

   еве одлична илустрација каков профил го подржуваат текстот: исти како и авторката – што учеле па и „научиле„ и „сами се сместиле по фотељите“!

   пред 30-тата!

   „души намачени и испотени“!

   се извинувам, т.е. девојчиња разгалени и збеснати од многу играчки што имаат на дофат.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Alex

  Поздрав за текстот. не знам дали е преведен, прилагоден или друго, но е одличен!!!

  Не се соглсаувам само со реченицата која вели дека во Македонија има слободен пазар. Не баш, а и се помалку го има. Премногу регулатива (дозволи, лиценци, одобренија и сл.) и политички/државен итервенционизам (што на моменти се граничи со рекет). Се потешко луѓе се одлучуваат на отворање бизнис, а тоа значи се помалку можности за отворање работни места во приватниот сектор.

  Околу коментарите. Ми изгледа дека 70%-80% сеуште поаѓаат од социјалистичките (марксистичките) теории за некаква “објективна“ цена на добрата и улсугите. Нема такво нешто. Како што претприемачот работи за профит и се обидува да набави по најниска пазарна цена, а да продаде по највисока пазарна цена, така и работникот се обидува да профитира од својот труд, продавајќи го по највисоката цена која пазарот на трудот е подготвен да ја плати. Цените на добрата и услугите варираат, а трудот е услуга како и секоја друга. Денес еден ист производ или услуга вреди повеќе, а утре помалку или обратно. Производот (или услугата) е иста, но се променил пазарот. Или се намалила/зголемила понудата или се зголемила/намалила побарувачката. Како што вие кога одите да пазарувата се обидувате да добиете “best value for money” (т.е. да платите најмалку за одреден квалитет) така и работадавецот се обидува да плати најмалку за одреден квалитет на услуга (на пр. труд).

  Еве еден пример: Ако некоја фирма се обидува да постигне најниска цена за одредена услуга од друга фирма (сметководтсво, маркетинг, итн.) тогач тоа е ефикасно работенје и е ОК, но ако истата фирма се одлучи да вработи лице (или лица) на плата за таа иста работа, тогаш тоа лице наеднаш добива некаква “објективна“ вредност на својата услуга која не подлежи на пазарните правила. Тоа се вика двоен аршин.

  Законот за работни односи е уште еден пример за нерамноправен третман на двете договорни страни (работодавач и вработен). Вработениот може да го раскине договор за вработување во секое време и без причина (со отказен рок), а за отказ од страна на работадавецот постојат членови и членови во Законот кои кажуваат што и како може и не може да направи пред да го раскине договорот за вработување. Зошто не се укине ЗРО и овој договорен однос (како повеќето други) да се регулира со Законот за облигации, бидејќи се работи за правен однос помеѓу два субјекта со полна деловна способност (полнолетно физичко лице и регистрирано трговско друштво). Just my humble thoughts се разбира.

 • Одговори јануари 18, 2012

  vera

  se soglasuvam so komentarot deka avtorkata treba da pomine izvesen period na rabota vo konfekcija…. posle ke pravime muabet…..

 • Одговори јануари 18, 2012

  DRAKO

  Се согласувам во …. речиси се.Со една мала напомена:ова е Македонија, и овде важи: “Ако не е тука хирургот Перо, ке го викнам месарот Јове!” Логично:зошто би го платил хирургот, кога и месарот може да ја заврши работата?!Кој не мисли така, слободно нека погледне околу себе.Работодавецот е тој кој решава за стручноста на потребниот кадар. А нему му е потребен таквиот кој ке му ја заврши работата без оглед на далеку постручниот наоколу, кој само го бара надоместокот според сопствените вредности за кои се подготвувал.Или можеби грешам?

  • Одговори јануари 18, 2012

   Alex

   А кој друг би требало да го ценува квалитетот (во овој случај стручноста) освен оној кој плаќа (во овој случај работадавецот)? Зар Вие би сакале некој друг да Ви ја полно кошничката кога одите во продавница, а Вие да плаќата.

   Што се однесува до “барањето надоместок според сопствените вредности за кои се подготвувал“ тоа е апсолутно ОК, но висината на тој надоместок не е право и зависи и од другата страна (плаќачот). што ако, на пример, потребата за одреден профил на кадар се зголеми, па поазарната цена на тој труд ја надмине висината на овој надоместок. Се разбира таквиот кадар ќе прифати повисока плата. Исто важи и за обратното. Не постои “ојективна“ вредност на трудот, како што не постои “објективна“ вредност на сметкодоводствена, меркетиншка, шпедитерска или друга услуга. Зависи од моменталниот пазар. пример за ова се технолозите. Кога тие се запишувале на факултет професијата била бајаги барана. Сега не е. Тоа е тоа.

   • Одговори јануари 18, 2012

    D1112

    Работата е што квалитетот и трудот навистина ретко се вреднуваат кај нас. Работодавците попрви би вработиле „месари“ кои 3-6 месеци па и година ќе им работат нешто основно (ама многу посветено и со многу труд баш дека се неспособни и не знаат со помалце труд!), ама на долг рок компанијата ќе им трпи. Трчаат по брза пара, профит. Не сакаат да им влета некој способен или интелигентен кој ќе може да им рече „Ок газда све убаво тоа, АМА, немаше ли да биде подобро вака и вака да напраиме?“ Не, повеќе се цени „Да сосема сте во право апсолутно се согласувам!“ Послушници годат, интелигентните се плашила.

    Точно, „месарот“ ќе изгледа како цело време да е зафатен и да работи 24/7, ама тоа е пошо толку го бива. „Хирургот“ ќе си ги направи 3-те операции денес за 3 часа, и после ќе си дрмеме на работа ако нема друга обврска. Зошто? Оти е способен и си го бива. Дошол, видол, завршил. На долги патеки „хирургот“ повеќе ќе и’ се исплати на компанијата од „месарот“, затоа што има побрза стапка на квалитетно извршување задачи – поефикасен е, поспособен. Ама на кој му требаат неработници што си го работат своето (па и плус) ама ги мрзи едно кафе да стаат не.

  • Одговори јануари 18, 2012

   D1112

   Exactly my thoughts. На крај краева што е крив „неспособниот“ вработен ако работодавецот го примил? Како тоа примаат непособни, мрзливи магистри по политички науки (на пример) за сметководители или лектори? Зошто? И што е отпосле тој примениот виновен? Рибата смрди од главата.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Lazar

  Mnogu se interesni komentarive pogore….Devojkata probuva da ponudi nova perspektiva i pristap i dobiva komentariii eeeee devojce devojceeee ti leta pametot, sooci se so realnosta :))) Mnogu interesno! Ova go prepoznavam kako osnova za sleden tekst. Naslovot moze da bide: “Kako reagiraat mladite od tranzicviskite opstestva kako MKD na koi kje im se ponudi perspektiva na pobednik namesto gubitnik” Mnogu interesno! I samo na kratko i mojot stav za tekstot: Ubavo e napisano. Malku e idealisticki i vo isto vreme so mnogu osuda kon tie koj se zaglaveni vo luzerskata perspektiva. Tokmu toa rezultira so vakva reakcija. Znaete nikoj ne izbira da bide luzer, vprocem ne e ni svesen deka e toa. Nedostasuvaat konkretni primeri, so sto pristapot “pricam ti pricu” kje bide porealen i poargumentiran. Se na se,…blagodarnost za naporot tekstot da se prevede i ponudi. Ok e i toa sto lugjeto reagiraat, samo da ne dozvolime da pocneme so kavgi…sekoj ima pravo, gledano od svoja perspektiva. Najdobro e da probame da ja istrazime podbaloko. Ete tolku…. Ve pozdravuvam site Lazar

 • Одговори јануари 18, 2012

  Goran

  KRATKO I JASNO, POJMA NEMAS TI OD RABOTA A USTE POMALKUCOD RABOTNICKI PRAVA. TAKANARECENITE RABOTODAVACI KOI GI ZASTAPUVAS NAJBRUTALNO GI KORISTAT SVOITE POZICII VO “OPSTESTVOTO” AJ DA NE KAZAM DRZAVATA I SI IGRAAT SO SUDBINITE NA MNOGU LUGJE. ZNACI ZA POCETOK POJDI NA EDNO ISTRAZUVANJE PO FIRMITE VO MAKEDONIJA, A POSLE JADI BUREK ZA SITUACIJATA. NE DEKA NEMA MRZLIVI LUGJE , NO KOGA NEKOJ BRUTALNO EKSPLOATIRA RABOTNA SILA , BEZ PRITOA DA PODLEZI NA NEKOJA SANKCIJA, ZASLUZUVA I POLOSO OD “MRZLIVITE LUGJE”, ZNACI ODI ODSPIJ EDNA VECER RAZBUDI SE I PRESTANI DA MUDRUVAS NA VAKVI FORUMI…..

 • Одговори јануари 18, 2012

  Daci

  Antoaneta bravo za tekstov i ti se voshituvam sto se obide da im pokazes na ovie luge koi najverojatno ne ziveat vo Makedonskata realnost (da dobro citate Makedonskata realnost a da ne pocneme da diskutirame za evropskata koja polovina od vas ja nemaat videno) i ziveat vo nekoj svoj svet poln so lagi.

  Ova e za mladite citateli koi stotuku zavrsile fakultet ili se vo tek na studii i samo se zalat. Izvinete momci i devojki no jas imam samo 19godini i mozam mn da vi kazam kako se zivee vo taa makedonska realnost bidejki ja ziveam od svoi 14 godini. Na svoi 17 godini mi ponudija rabotno mesto kako praktikant vo renomirana evropska kompanija i go prifativ.Se vrabotiv i nauciv mnogu tamu iako vo istoto vreme bese premnogu tesko poradi moeto skoluvanje.No se trudev najvekje sto mozev, vo isto vreme odev na natprevari na koi zapoznav mnogu luge od razlicni dejnosti i vospostaviv kontakti. Imam smeneto nekolku rabotni mesta dosega (neka ne vi e cudno),sum rabotel sesto no imam edna cel da uspeam vo zivotot i toa vo Makedonija i tvrdam deka toa se moze koga ne se precenuvate sebe si. Sovet: Procitajte go tekstot uste nekolku pati i razmislete bidejki mnogu letate so pametot po prvoto citanje.Vasata reakcija e prirodna bidejki ste isfustrirani od realnosta koja ja ziveeme.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Д

  Прашањето е дали целиов текст е напишан поради инспирација од нешто, или пак е само една најобична исфустрираност која што често се случува во нашиот регион.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Ana

  Draga devojko koga ke ti seknat parite od EU koi gi dobivas za tvojata organizacija, togas ke cekam nov tekst od tebe, togas i ti ke se simnes na zemja.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Бојан

  Очигледно многумина се пронајдоа и текстот ги повреди. Даваат коментари и отвораат дебата без претходно целосно прочитан текст, а ако го прочитале-за жал не го разбрале (важно е да се контрира, нели?). „…Ако е некој подготвен да Ве плати повеќе, тогаш вредите повеќе, ако нема таков тогаш не вредите. Ако никој не е подготвен да ви плати ништо, или ако за Вас нема работа тогаш Вашата вредност е еднаква на нула…“ е клучната реченица во целата приказна. Лесно се стигнува до диплома. Не е мерка за знаењето, особено не практично и применливо во секојдневието. Се се сведува на вложувањето во себе, сопствените вредности, вештини и искуства. Ако некој нејќе да ве плати повеќе од тоа што очекувате, запрашајте се зошто? ДАЛИ НУДИТЕ НЕШТО ПОВЕЌЕ (од аспект на знаење и искуство) ЗА ДА СЕ РАЗЛИКУВАТЕ ОД ИЛЈАДНИЦИТЕ КОИ ЈА ИМААТ ИСТАТА ДИПЛОМА КАКО И ВИЕ ЗА ДА ВЕ ПЛАЌА ПОВЕЌЕ??? Ако знаењето, вештините и искуствата даваат слика за вашата вредност, а само со дипломата ги немате, логично е дека сте на исто ниво со сите други т.е. сте на 0. Не издвојувате по ништо посебно. А како до искуство? ВОЛОНТИРАЈ!!! Подобро е 6 месеци да работам и практично учам и го полнам моето CV без да ме платат, отколку 6 години да седам дома, да се преценувам со врамената диплома на која и бришам прашина и и се восхитувам и да чекам партијата моја на власт да дојде и да ме вработи. Партиски и пријателски врски изобилуваат, но кој би го ризикувал својот бизнис со неквалитетен и неискусен работник иако е со партиска книшка???

  • Одговори јануари 18, 2012

   sanja

   ubavo e shto mislis deka samo 6 meseci bi volontiral:)

  • Одговори јануари 18, 2012

   Marija

   Dali ti nekogas si volontiral? Kazi mi ako si volontiral sto te naucile ? Ako ne jas vo eden moj komentar pogore kazav sto nauciv od volontiranje.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Ninja

  Bravo, po reakciite na site se gleda deka se otvori edna plodna diskusija sto spored mene e ocigleden znak deka tekstot e stvarno na mesto i ja postigna sakanata cel a toa e ogromno vnimanie!!! Znaci mlada damo ako ova bese eden artikal izvaden na pazar ke postanese brend, uste ednas bravo!!!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Boze sacuvaj

  KAKVI MAGISTRI VO MAKEDONIJA BE BAGRO NESPOSOBNA KADE STE ZAVRSHILE MAGISTRATURA NA FON?!!? NA EVROPSKI!?!!? NA TURIZAM?!!?!? U MALA RECICA!?!? PA I NA DRZAVEN?!? sekoj ulicar magistar stana pa gledam ushte i se navredile tuka lugjevo shto komentiraat jaooooo “magistrive” hahaah

 • Одговори јануари 18, 2012

  prokuda

  Текстот што е пишан погоре од типката не е нејзин туку е директно превземен еве ви линк http://www.linkedin.com/news?viewArticle=&articleID=5563881960188674063&gid=2716454&type=member&item=89321388&articleURL=http%3A%2F%2Fwww%2Emcb%2Ers%2Fblog%2F2012%2F01%2F14%2Fbiznis-lekcija-pogled-iz-kutije-iliti-zasto-ne-vredite-koliko-mislite%2F&urlhash=bNfI&trk=group_most_popular-0-b-shrttl, а типкава што го превземала текстот да се самоутепа потхитно.

  • Одговори јануари 18, 2012

   Realen

   pa devojcheto go komentira istiot….prokuda, iskreno….go prochita li tekstot? :DD

  • Одговори јануари 18, 2012

   Alex

   Во ствари српскиот текст е пак инспирарн од унгарски блогер. Еве го оригиналниот текст (преведен ан англиски): http://andorjakab.blog.hu/2012/01/06/this_is_why_i_don_t_give_you_a_job

   Мене оригиналот сепак најубаво ми звучи, иако и српската и македонската прилагодена верзија не се воопшто лоши.

 • Одговори јануари 18, 2012

  pero

  Ова го испуштила да го препише од оригиналниот текст : “Lako je tuđim kurcem gloginje mlatiti!”

 • Одговори јануари 18, 2012

  Aleksandar

  Фина дебата е формирана. Прво би сакал да напоменам за сите оние што милуваат да кажат Македонија е ова или ова е Македонска работа. Ставете му крај на тоа игнорантно размислување не така како што мислите, сдив не планирам да губам повеќе од ова со исклучок на ова: Се плукате себе си, својата фамилија, своите деца, своите предци кога ставате таква реченица.

  Поставените прашања, имам одговор на сите од нив, она што можам да го кажам е дека само очаен работодавец размислува во тој контекст. Замислете на тие прашања има и контра прашања. Интелигентниот пристап секогаш треба да биде дали тоа што ќе го кажам е нешто што е паметно и издржано во спротивно размисли двапати дали треба да се изусти, зошто со секој пат се доближуваш се повеќе до поговорката дека и глупавиот и паметниот можат да смислат 5 глупости во 3 секунден интервал, разликата е што глупот ќе ги каже. Јас во присуство на трета независна личност којашто може да донесе разумна одлука би дебатирал со тебе на темата и дури вртоглаво ќе ти делува поразителниот ефект.

  Она што ќе го поздравам е дека допрена е тема којашто знае да привлече внимание, за жал, како што темата Македонија и јужниот наш сосед секогаш кога ќе се стават за јавно коментирање е проследена со големо внимание ниту е креативна ниту пак нешто посебно разбраотува.

  Па ако сметаш запрашај се ама длабоко, што јас сакав да пренесам, кого да афирмирам а кого во меѓу редови пробувам, сакам или копнеам да напаѓам

  Со здраје.

 • Одговори јануари 18, 2012

  lidija

  Луѓе, полека.

  Знам кое мислење владее меѓу младите во однос на вработувањето – (1) дека треба да се има влијателен пријател или партиска книшка за да се најде работа, и (2) дека образованието не вреди ништо.

  За тоа првото ќе кажам само дека ретки се тие што пробуваат нешто да направат сами, без пријатели и без книшки, да си најдат работа на регуларен начин, па затоа така стојат работите.

  А пак за второто тврдење, за општото мислење дека образованието денес не вреди ништо, би рекла дека тоа е од почеток погрешен пристап. Поголем е бројот на луѓе кои одбираат факултет во кој гледаат „просперитет“ од бројот на оние кои одбираат да го учат тоа што вистински ги интересира. Потоа, природно, факултетот им е тежок, професорите „ги мразат“, полагаат испити со препишување, едноставно – гледаат да се провлечат „со полесно“ за што побрзо да се пикнат на работа кај што исто така ќе се провлекуваат без да работат.

  Учиме за да земаме ПЛАТА. Не за да дојдеме до ЗНАЕЊЕ, т.е. за да ја задоволиме нашата потреба за знаење. (Tаква потреба додуша и немаме.)

  За да се промени ситуацијата, треба да се размислува со своја глава и да се дејствува. Никој нема од дома да не викне и да не вработи бидејќи сме завршиле постдипломски. На крајот на краиштата, знаеме дека веќе во секоја втора гаража има отворено факултети и постдипломски студии со многу сомнителен квалитет. Размислете, луѓе. Наместо да и’ солите памет на Антоанета, пробајте нешто корисно да извлечете од она што ви го кажува, без разлика што е „девојче“.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Aleksandar

  Само една мала додавка во коментарот, насловот навистина е добро погоден за жал требало да го аплицираш директно врз себе пред да почнеш воопшто да го креираш ова излагање. Има пристапи коишто може да се третираат како шах мат, ама понекогаш се раѓаат луѓе коишто можат да ти укажат дека грешиш само шах е.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Makedonska realnost

  G-ga Jasmina dala ispravna zabeleska! Nikoj ne saka rabotnik bez iskustvo i da gubi vreme da te uci. A kade da ja stekneme praksata ke ni kaze li nekoj? Tehnoloski fakultet se studira vo prosek 7godini (bez chudenje mnozebi KTS studentite sega go namaluvaat toj prosek) i nikoj ne ne obvrza da odime na porano primenuvanata zadolzitelna ferijalna praksa, za cie ukinuvanje opravduvanjeto bese ‘raborodavacite nesakaat studenti da im se motkaat niz pogonite’. Krajno vreme e rabotavacite glavno da ukazat na potrebata od iskustvo za studentite toa da go razberat i da ja prifatat taa praksa kako neophodna, no voedno rabotodavacite da bidat otvoreni za prenesuvanje na iskustvoto vrz studentite, za koja neotvorenost 100% od individuite koi se licni svedoci na praktikantsvo ke se slozat. Od druga strana pak koga veke ednas ke mozat studentite i da ucat i da rabotat so skrateno rabotno vreme? No ne na crno kako sto e praksa tuku da postoi dokument za nivnoto iskustvo, pa makar i za kelner, koj ke mozat da go iskoristat vo idnina. Taka tie ke znaat deka so sopstven trud na svoi legalni +18 godini sami ke si obezbedat finansii za nekoj edkativen kurs ili pak patnicki bilet za letna razmena na studenti na pr., a da ne gi spomneme magisterskite studii za koi sega veke cesto se odlucuvaat bidejki smetaat deka tamu e idninata. Nie kako inzineri dokolku celta ne ni e da staneme profesori nemame realna potreba da staneme MAGISTRI. Ako celta ni e da staneme konsultanti presudno e iskustvoto vo pogonot/laboratorijata i posetuvanjeto na simpoziumite za razmena na iskustva i doedukacija, specijalizacijata, kako i proektite za resavanje na problemi vo oblasta na dejstvuvanje, pa taka moite kolegi magistriranjeto i doktoriranjeto go ostavaat za vreme koga nivnite deca ke bidat svoi luge, za razlika od denesnite magistri (citajte opstestveni magistri) sto toa go pravat samo za da bidat vraboteni, za sto ne se tie vinovni bidejki nivnite trigodisni diplomi ne se vrednuvaat. Pa taka znacenjeto na zvanjeto MR. se iskrivi. Znaci, stigame do mladite ambiciozni sili, vo koi se stavam i jas, rastrgnati megu bioloskiot casovnik i karierata. Nesakam da se pomiram so faktot deka imam diploma za koja potrosiv casovi i casovi trud, a nemam soodvetno iskustvo koe go baraat za da napreduvam. Nemam uslovi da go steknam istoto bidejki mama i tato bea mokni samo fakultetski da me obrazuvaat sto e i EDINSTVENA nivna obvrska sto treba da ja ispolnat (duri ni vozackiot ne e nivna rabota, toa e nas izbor). Pa taka jas pred da go steknam iskustvoto odluciv da osnovam semejstvo. Smetajki deka potomsvoto e smisla na zivotot, so sto veruvam se slozuva mnozinstvoto ovde, i naucena sama da se boram (blagodarenie na vospituvanjeto koe go dobiv kako najgolemo bogatstvo od moite roditeli) go prifativ predizvikot da uspevam kako mlada majka. I tuka pocnaa sizifovite maki vo koi diskriminacijata na majka so semejni obvrski bese prva. Za da mozam da steknuvam iskustvo kaj toj sto ke se nafati da mi go predava, treba da rabotam prekuvremeno bez nikakov nadomest za casovite odraboteni prekuvremeno i toa bez dogovor (na crno) ili so dogovor no samo za da bide pred zakonot ‘cist’, zgora na toa za ‘minimalec’ koj ke go vadam od banka i ke mu vrakam odreden iznos na raka. Da, da tokmu taka, sto mene nikako ne mi e vo prilog bidejki imam dete kako obvrska, po sto odluciv steknuvanjeto na iskustvo vo mojata struka da go prolongiram. Taka zakluciv deka vo Makedonija ke rabotam popolnuvajki tabeli za da postignam so obrskite barem vrmenski, ke ziveam den za den plakajki kirija od doniranite sredstva na bliskite semejstva, a za sopstven stan i vozilo samo ke sonuvam bidejki kreditosposobnosta mi e nedostizna (neli edvaj se vrabotiv, a sto e so toa da napreduvam za utopicna stabilna plata, a nemam iskustvo na strukata, a nemozam ni da rabotam prekuvremeno i na praznici za da go steknam istoto bidejki gradinkata ne raboti, sto e neprifatlivo za rabotodavecot). Stignav do toa sto pretpostavuvam deka sekoj eden ‘malodusen’,vo maticniot tekst gospogicata go narekuva ‘neznajko-znajko’ poedinec sto ke me procita bi rekol “Kade si brzala zeno so deteto” .. Epa vaka.Vie sto ne brzate kazete mi, dali nekogas ste procitale koj e receprot za zdrava edinka, koi se prioritetite za da se izgradi zdrava nacija, sto misli poedinecot koga e zdrav, a sto koga ke go izgubi zdravjeto i sto koga bioloskiot casovnik ke otcuka. Kade e tuka poddrskata od sistemot? Funkcionira li voopsto pravilno? Nudi prizma niz koja nema da ni se iskrivuvaat vrednostite. Ubavo rekla gospogicata avtor na tekstot za nekoi umisleni poedinci koi se izgubeni i ne im se raboti i se zadovoluvaat samo i samo so celi nerealno postaveni, no istata neka ne gi rastrga megu moznostite umovite koi odbrale zdrav nacin na postoenje i go nudat kapacitetot za koj sistemot ne napravil moznost za da go iskoristi pravedno doza po doza tuku celi da go eksploatira celosno i odednas. Neka pocnat Rabotodavcite da udiraat na drzavata za svoite teskotii, taa nema realen sistem, ne na rabotnikot. Sekoe opstestvo ima rabotnici na lenta, intelektualci i doktori na nauki i sekoj treba da ima svoe mesto. Samo zadovolen (citaj sit i stoplen) rabotnik e vreden, a kaj nas toa e retkost! I na kraj direktno ke i se obratam na gospogica Antoaneta . Dosta neizdrzani tvrdenja si izlozila mlada damo. Se dobiva vpecatok deka statijata i pokraj toa sto opisuvas realna sotojba e iznudena ‘osmeluvacki’. Narodot vika “ Ne prasuvaj gatalec, prasaj patalec”. Iskustvoto ke te donese do moment koga za dosta od tekstot koga ke go preprocitas ke si reces: -Zar ova jas go napisav?, bidejki sto pobrzo ke se sudris so nasiot mlad kapitalizam. Ako imas sreka da nasledis sopstveno zivealiste i vozilo, za koe nema potreba da izdvojuvas od mesecniot budzet ke zivees poveke od zadovolno i 300 eur ke ti bidat dovolni, no da izdrzuvas semejstvo za kakva odgovornost samata zboruvas i plakas kredit za stan i vozilo i te kako ke baras poveke. Zaklucuvam deka ke se odlucis da bides lider, a ne vraboten, sto bara ogromna zrtva i toa ne samo tvoja, Dokolku si spremna na toa ti posakuvam se najdobro. No ne zaboravaj deka si zena, bioloskiot casovnik odcukuva, zdravjeto se trosi, osamenosta e prokleta, a toa e se sto nosi ovoj kapitalizam. Velat “Poubavo e da si necija baba, otkolku samo baba.’ EU place i povikuva za podmladuvanje na evropskiot poredok, a se poveke individui dobivaat ‘BURN OUT’. Decata prakticno rastat samo so eden roditel zaradi tie zrtvi, da gi isklucam crnite scenarija. Ovde nekade ima greska. Neli?

  p.s. Jas ne sum columnist i se izvinuvam sto pisuvam na latinica. Mozebi sum konfuzna na nekoi mesta no smetam deka opfativ mnogu umovi koi se moi istomislenici i ja delat sudbinata na ambicioznot i kapacitet ogranicena od moznostite. Gospod neka ne cuva!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Aleksandra

  Најпрво секоја чест ми се допаѓа текстот. За почеток, не мора одма сите да го напаѓаат авторот ,земајќи предвид некои свои лични претпоставки и перцепции за истиот. За жал и покрај тоа што премногу ми се допаѓа ентузијазмот и позитивниот критички дух во натписот , морам да кажам ДА тоа се така теоретски ,но за жал реалноста е многу поразлична ( како што веќе некој од вас наведе).Пред неколку години кога и јас имав 23 апсолутно храбро и недвосмислено ќе речев : Така е !! Е сега мислам дека некаде после 5-7 години живеење во вистинскиот свет . А и да не заборавам да наведам дека да ја знам како изгледа Европа , знам дека и таму не цветаат рози и дека треба да се избориш за се во животот…. сепак има едно нешто што е суштински проблем а тоа дека самиот млад човек е оставен на работ на егзистенцијата. Поточно неможно е самостојно да функционира и да се развива , и е зависен од истите тие родители кои се наведени исто така во вашите коментари. Што значи тоа во превод дека мора да се служи со други механизми за да не остане заглавен во своите дваесетти. Па така драги мои џабе се карате и расправате . Ние како деца на транзицијата мора да го издржиме и надминеме ова , а во меѓувреме ќе се среќаваме со разно разни ликови , ама се разбира дека мора да се надеваме и работиме да биде подобро!!!…… ЕЕ и немој толку да вреѓате луѓе кои завршиле магистерски , и тие само сакаат да одат напред …мислам дај отворите во завод за статистика и да видете каква е состојбата во однос на македонскиот народ и неговиот степен на образование…погледнетие ги работите малце пошироко .. А и уште нешто нема веќе потреба да се лажеме дека hardcore капитализмот е во мода!!! Видете што го снајде светот!!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Jas

  Еве мој коментар како некоја што активно волонтира, а треба да се вработи за некој месец: секоја чест за текстов. Читам погоре и не ми се верува дека возрасни луѓе, академици не ја сфаќаат суштината. Ако мислите дека само со формално образование се добива нешто грешите. АКо ја земете магистерската (која секако не е правена со истражувања (чест а исклучоци) туку си преписи) дека сте повеќе вредни – грешите! Ако сте земале универзитетска диплома со просек и мислите дека сте надпросечни – грешите! Што е суштината?! Во неформалното образование! Стекнување можност за толеранција, работење со различни профили на луѓе, пишување меилови и да…јавување по телефон! Па видете си ги само погоре коментарите како се напаѓате и не знаете да аргументирате. Епа тоа не се стекнува со книга и со звање. Можеби волонтирањето не е ценето доволно во CV или кај работодавецот, но сигурно дека за ВАС и самодовербата значи многу. Кога тогаш вредностите ќе се препознаат. Признавам дека делот “колку вредиш – толку ќе те платат” е малку грубо напишан, особено во ова време на невработеност, нo сепак…Додека плачеме дека немаме работа, вложете во себе со неформално образование, научете некоја вештина повеќе, макар и смешкање кога ви е тешко! И сфатете дека ако не успеете во Македонија не значи дека во Германија ве чекаат со отворени врати.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Марина

  Прво, секоја чест за храброста јавно да си го изразиш сопственото мислење Ретко се сретнува млад човек со доволно самодоверба за да го пренеси она што го научил (преку свое или туѓо искуство, како и да е) со цел да им помогне на другите. Верувам дека секој Е одговорен за начинот на кој го живее својот живот, кој пак произлегува од сопствените навики (стекнати од останатите или свесно воведени преку самодисциплина, трпение и упорност:). На многумина не им е јасно дека МОЖАТ да си ја променат насоката на својот живот со едноставно носење на одлуки и нивно спроведување, се со цел променување на навиките кои ги довеле до ситуацијата во која сега се наоѓаат. (СВЕСНИ ДЕКА СЕКОЈ МОЖЕ ДА ГИ МЕНУВА САМО СОПСТВЕНИТЕ НАВИКИ, А ДА ГИ ПРИФАТИ/РАЗБЕРЕ НАВИКИТЕ НА ОСТАНАТИТЕ). Само треба да се најде доволно добра инспирација Сите се раѓаме со основен инстинкт за преживување и стекнуваме навики (свесно/несвесно) од околината. Она што навидум не разликува се нашите навики, кои НЕ СЕ ВРОДЕНИ И ФИКСНИ туку се менуваат според наша воља+самоконтрола+трпение. Е сега, некој го чита ова и коментира како тоа не чини, како се идеализира итн (тоа е само интерпретација на неговата реалност и манифестација на сопствено незадоволство од нешто кај СЕБЕ, па го изразува на сите наоколу…не е до менталитет, нити до околина, нити до некаква “реалност”, па уште и црна или незнам каква. Се работи за воља и верба во себе) Друг го коментира и не презема ништо, затоа што се согласува со тоа, ама сеуште не нашол начин КАКО тоа да почне да го прави (hint: ПРАШАЈ:) Трет, како мене, го чита, се чувствува многу среќен и благодарен за тоа што постои авторот на текстот, таков каков што е, што научил тоа што го научил и што сега има самодоВЕРБА тоа да то сподели со останатите, да ги инспирира да се преиспитаат и да ги променат оние свои навики кои го стопираат нивниот развој:) Само напред!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Биљана

  “Знате ли дека без разлика дали сте пријавени или хонорарци Вие го држите работавачот „во рака“ затоа што во секој момент можете да заминете и дека ниеден закон не го штити него, и тој нема начин да Ве задржи додека најде замена за Вас, а од друга страна Вие секогаш можете да се обратите на адвокат доколку добиете отказ?”

  Како тоа во секој момент можете да заминете?! Во Законот за работни односи си пишува дека отказен рок е 1 месец со тоа што доколку вработениот и работодавецот поинаку се договорат тој рок може да се продолжи и до 3 месеци. Во некои македонски фирми се практикува тој отказен рок од 3 месеци и тоа го пишуваат нормално во договорот за вработување. И сигурна сум дека за секого може да најде работодавецот замена за 1 месец, а не па за 3 месеци.

  Се гледа дека си паметно девојче но доста неискусно. Имаш уште многу работи да осознаеш и научиш. Keep it up!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Марина

  И ДА, СИТЕ ШТО СЕ ФАЌАТЕ ЗА ТЕРМИНОТ “РЕАЛНОСТ” …ЗА ЧИЈА РЕАЛНОСТ ПИШУВАТЕ? ЗА СОПСТВЕНАТА? Секој на гледа околината на начин кој самиот го избира, според сопственото знаење и ЕМОТИВНА СОСТОЈБА. (ИЛИ ПОСТОИ УНИВЕРЗАЛНО ОБЈЕКТИВНО ГЛЕДИШТЕ НА РАБОТИТЕ ЗА КОЕ НЕ СУМ ИНФОРМИРАНА СЕУШТЕ:D) . Тие што коментираат со цел да се спротивстават на пораката на текстот…Сте се прашале ЗОШТО чувствувате потреба да го направите тоа? Заради сопствен неуспех? Ако вашето искуство било разочарувачко и сте се откажале, дали тоа значи дека секој треба да се откажи од своите најдлабоки потреби и желби? Ако има некој доволно созреан и свесен за истите и ако го открил начинот да ги реализира, дали е во ред да се пробува да се закочи, само поради сопственото незадоволство од сопствениот неуспех? Или можеби правилно е да се УЧИ од ИСКУСТВОТО, без разлика дали сопствено или туѓо. И млад човек може да знае за одредена тема нешто повеќе од постар, само затоа што околностите во неговиот живот биле такви да тој учи побрзо…во овој период имаме пристап до толку многу информации…наместо да осудуваш туѓи постапки, прво информирај се, па извлечи си поука. Ако е добра и многу си научил, сподели ја. Секој кој ќе научи од твојата приказна ќе ти биде благодарен. Не го осудувај туѓото исполнување на цели, само затоа што досега не си нашол начин како да си ги исполниш сопствените. Прво преиспитај се зошто си таму каде што си, пред да осудиш некој кој успеал повеќе од тебе. УЧИ ОД ОНОЈ ШТО Е ПОДОБАР. За твое и сечие добро

 • Одговори јануари 18, 2012

  Marija

  Fakt e deka da se uspee vo nasava drzava denes treba da pomines eden mnogu dolg i tezok pat. Retko koj znae po koj pat da trgne i koj e vistinskiot pat. Jas koga diplomirav pa i dodeka studirav resiv da trgnam po patot na praksite i volontiranjeto vo apsolutno sekoja banka vo Skopje zatoa sto sakav da steknam prvo barem nekoe osnovno iskustvo pred da pocnam so aktivno baranje rabota zatoa sto sakav da se izdvojuvam od drugite kandidati. Samo sto od site tie praksi ne dobiv nikakvo prakticno znaenje za zal. Sekojdnevnoto pisuvanje mailovi, vnesuvanje na podatoci vo exel tabeli, i pravenje telefonski anketi e se sto jas ”nauciv”. Zatoa se resiv da apliciram za stipendija vo stranstvo za mojata magistratura i ja dobiv za moja sreka. Znaci namesto da sedime vo mesto i da se zalime deka ne biva vo Makedonija i deka ne moze da se uspee prevzemete rizik i probajte vo druga zemja moze tamu ke vi se nasmee srekata. Najvazno od se e da se prestane so toj skepticizam sto e rasiren niz nasava generacija ne dozvoluvajte losite iskustva da potisnat naprotiv iskoristete gi kako dopolnitelna motivacija.Ako site vie sto ste diplomirale i imate visok prosek iskoristete go toj prosek za nekoja stipendija ako za drugo ne vi vredi ( isto ko mene ) fala bogu ziveeme vo pomoderno vreme i preku internet moze da se najde se. I ne gi koristete vakvive forumi da za si lecite vasata frustriranost nasocete ja kon drugi raboti taa visok energija.

 • Одговори јануари 18, 2012

  eli

  izvini ama ako rabtodavacot mene mi dava mizerna plata a jas mu go drzam biznisot i privlekuvam musterii a na krajot na denot ne mozam da si platam avtobus za da stignam do doma dali ke imam pari da im dadam na moite deca pari za ma skolo dali mazot ke stigne na rabota so jugo koe e staro kolku babami i dali ke mozemeda si gi platime smetkite i dali ke imame dovolno za jadenje vo mesecot a od druga srtana toj ti sto govikas rabotodavac nemal pari da gi zavrsi site obvrski kon drzavata si vozi bmw x3 odi sekoj vtor den vo restoran familijarno zasto zenu ne znae da gotvi decata mu ucat vo privatno uciliste,moze e gazda ama i nie si go procenuvame nasiot vlozen trud da uspeeme za malo pokacuvanje ili toj dana toj trud da se bogati a nie da toneme.vo makedonija ako ne te prijavi nemas dokaz deka ti si rabotel nekade i kaj advokat da pojdes ti treba dokument damu prilozis za toa.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Барон Минхаузен

  До читателите

  Текстот е наменски, манипулаторски, неморален со ниска бизнис етика со цел да се привлече внимание да се изрекламира кај намачените души што бараат спас и во добро и во лошо, што очигледно и успеа али незнам како ќе и врви тезгата.

  Јас искрено БИ сакал да НЕ И ВРВИ пошо ЛОШАТА БИЗНИС ЕТИКА САКАМ ДА БИДЕ СОТРЕНА ВО КОРЕН.

  ЧИСТ ПАЗАР ДОЛГА ЉУБОВ

  • Одговори јануари 18, 2012

   daci

   druze izleci si gi tvoite kompleksi za toa deka sekoj tekst koj kazuva nesto poucno e manipulatorski i nemoralen

   • Одговори јануари 18, 2012

    Барон Минхаузен

    Мали, те молам не биди обичен испрдок на општеството

    • Одговори јануари 19, 2012

     Daci

     Благодарам за твоето мислење.Да можеби сум помал од тебе дедо но барем јас размислувам.Ако јас сум тоа што велиш кажи ми што мислиш за себе си? Ништо не те прави поголем или подобар од мене дури ни твоите години на кои се величиш понижувајќи ме и исмејувајќи ги моите години.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Ирена

  А јас па мислев целта на сајтов е да се генерираат млади идиоти и да веруваат дека се нешто посебно. Сили ми! iBrand.mk е твојата омилена “Tеретана за билдање интелектуални и бизнис мускули“. PS. Имаме и Претприемнички аеробик. Пред да почнеш да правиш склeкови во нашата теретана сакаме да знаеш нешто – Ти си Извршен директор [CEO]! Извршен директор на твојот живот. И се е кажано! Јас не сретнав на сајтов ниту една зрела анализа или идеја,чуму тогаш оваа статија?!

 • Одговори јануари 18, 2012

  gospodin.

  Mlada damo Antoaneta, Prvo ke te pozdravam i ke ti posakam sto naskoro da se povleces od ovoj internet portal. Zosto? Poradi toa sto tvoeto licno idelazirianje na sistem koj ne postoi veke nikade vo stetot, a najmalku vo RM ( Banana Republic),sami svesni na site ovi svetski ekonomski i politicki zbidnuvanja na koi ne mozat da im se najde krajot. Tvojata ironicnost i drskost ne se voopsto kompetentni i solventni nitu vo eden moment, poradi tvoeto licno nitu zivotno – nitu rabotno iskustvo pa da mozes da go priustis toa zadovolstvo i zgora na se da ne kritikuvas. (*konkretno nas visoko skoluvanite.) So svoe licno znaenje, trud, volja, zelba i kontinuitet vo svojata rabota za ostvaruvanje na odredena zivotna cel ili zelba (* ne vazno dali zanaetcija, direktor,bankar i dr. profesii) mozes sekade da uspees, samo ne ovde (MKD) , radikalno i iskreno kazano od moja strana. Povtorno ke ti go postavam prasanjeto Zosto? Poradi idealizranje i voshituvanje na onie koi se momentalno na vlast (*nezavisno za koja partija stanuva zbor). Pa tokmu ednostavnosta vo toa koga ke pocukas na kancelariski “porti” i koga ke prijdes iskreno i so malku nadez vo sebe deka toa e soodvetnoto tvoe rabotno mesto, ke se pojavi provincijalec/ka (cest na isklucok) koi dosle tuka na razno razni nacini, na zalost svojot uspeh ne mozele da go istaknat megju svoite soselani , bidejke zivotot vo stocarstvoto, zemljodelstvoto ne bil dobar za niv?! Pa zavzemanjeto na rabotni mesta vo Skopje, namesto toa da bidat radnotni mesta na oni Skopski deca (Kulturni i obrazuvani, megju koj sum i jas) ne mozeme da dojdeme na red bidejki proniskuitetnosta, nemoralnosta i licemerieto e tipicno za selskiot mentalitet na razmisluvanje i odnesuvanje. (* bi ti go preporacal Marjan Gjeorgievski- Kako i da e jas sum finansov pravnik, a dokolku ovoj smer ne ti e poznat go ima na Drzavniot Univerzitet “Sv.Kiril i Metodij” pri Pravniot Fakultet “Justinijanus Primius” , pa i ke ti pomognam da ti preporacan nekolku zakoni okolu sklopuvanje na raboten odnos i odnesuvanje na rabotodavac-vraboten. Veke imas detalni odgovori od predhodnite komentatori (bravo na tocnosta i konciznosta), primetiv deka imas i nekolku ekonomisti koi soodvetno definicki i so nekolku primeri ti pomagaat kako da go najdes vistinskiot odgovor na prasanjata koi ocigledno na tebe ne ti se jasni. Sakam da dodadam na site onie koi komentirale i se pravele pametni deka NIE (Magistrite i ostanatite skoluvani komentatori na ovaa statija) SME SE FRUSTRIRALE! Iskreno jas ne se frustriram, tuku mi predstavuva zadovolstvo da vi ukazam na vasite greski i da ve posovetuvam AKO veke bevte tolku nadprosecno intelegentni zosto ne go iskoristivte toa znaenje da i go prenesete na makedonskata ekonomija i politika i vo ostanatite institucii, a ne da zaminuvate vo stranstvo i vistinskio lek – finansiite da vi go zamatat pametot i ednostavno da zaminete poradi vasata alcnost. Prozirni ste i odlicno ste poznati na svetot, i da vi kazam deka Makedonski naucni nema uopste poznati vo nitu eden del od naukata, medju koj spagjam i jas (anonimus), se e toa sozdadeno i vistinsko od strana na Amerikanskite naucnite, naucnici od SSSR i ostanatite delovi od svetot. Simnete se na zemja, MKD i da vleze vo EU kade e toj uspeh?! I na kakov uspeh se nadevate? Ednostavno EU ke gi uvidi svoite kardinalni greski kako so Bugarija , pa ke bideme na marginite kako i vo vremeto na YU, so sto i e ocigleden toj (NE) uspeh od osnovanjeto do denes den. 20 godini vo tranzicija, i se nadevam uste minimum 50 godini . Kako i da e ti posakuvam uspeh i sreka vo svojata rabota, a bi bilo cesno da odgovoris na site ovie koi te kritikuvaat, falat i ednostavno iskreno ti pomagaat da gi uocis svoite PISANI greski, a od mene eden mal sovet: ocigledno krupulentna licnost si , pa bi ti preporacal da prosetas niz Skopjevo i vo edno da gi uocis site nedostatoci (*preplavenosta od razlicni akcenti od razlicni podracja na MKD) i da vidis kakva e vistinskata slika na ovoj grad i normalno da si pomognes na samata sebe si ,a toa e da simnes nekoj kilogram.

  Pozdrav i sekoe dobro. M-r po Pravni nauki, a veke i iden D-r po Pravo.

 • Одговори јануари 18, 2012

  gospodin.

  p.s da dodadam : )

  СИМНИ СЕ НА ЗЕМЈА, ЗОШТО НЕ ВРЕДИШ КОЛКУ ШТО МИСЛИШ!

  Ako smetas deka moze da se zivee od ljubov, od vozduh i ako smetas deka nasite diplomi se “radi-reda” togas ne znam zosto bas ti se najde da bides ko-operant na Mladiinfo, kade trebas obratno da ni POMOGNES vo iznaogjanjeto vistinki resenija – stipendii. Licno jas smetam deka parite ne mi se se vo zivotot, no faktot deka se ne ophodni i deka go vrtat svetot toa e ocigledno, A prasaj se koj ja “vrti” Makedonija?! Ednostaven odg :” Parite i alcnite gragjani koi ziveat vo nea!” Zosto? Poradi (NE) sistemot za koj imam ednostavna formula :” sitemot na vrednosti na RM x 0 = 0 (nula) “

 • Одговори јануари 18, 2012

  Име

  http://www.youtube.com/watch?v=PDCa88hTwaM

  линков објаснува се за младите со ставот: “зошто да пуштам CV кога и така нема да ме примат…”

 • Одговори јануари 18, 2012

  gospodin.

  Bravo za video klipov. Kroz sarkazam i cinizam , “ime” vi ja prikazuva realnosta na Makedonskiot mentalitet koga e vo potraga za rabota. hahaha dojdeno e vreme provincijalec da ne vraboti “nas” – Staro Skopjani. Sekoja cest za klipot i gospod da vi pomogne.

  Pozdrav i sekoe dobro. M-r po Pravni nauki, a veke i iden D-r po Pravo.

 • Одговори јануари 18, 2012

  gospodin.

  Bi sakal lingvista da mi go prevede zborot od italijanski na makedonski Makedonija, a se cita Machedonia – go najdov vo recnik : SALATA. Ova ne da e salata kaj nas, ovde ne se znae koj kogo mesa i so mu pravi.

  Pozdrav i sekoe dobro. M-r po Pravni nauki, a veke i iden D-r po Pravo.

 • Одговори јануари 18, 2012

  Наташа

  овој тексрт докажува дека ти си неискусна. Да заземаш страни во нешто што е колаборативен процес е знак на неискиуство. Нити едните можат без другите и обратно – секој си има своја улога и треба да се цени не омаловажува

 • Одговори јануари 18, 2012

  Orhan

  dosta e kontradiktorno da kaze deka treba mladite da se motivirat da veruvaat vo sebe a pa na onie koi veruvaat da im kaze deka vredat nula. Vtoro, mozda ti ja poznavas pa ja citas razlicno, ama interesno e da bides citana kako sto treba od onie sto ne te znaat, a spored komentraite vo tekstot poveke od 90 posto mislat deka egoto i e previsoko na devojchevo cim misli deka ona znae mnogu a drugite se glupi. Treto, mene mi izgleda deka pricinata zosto tolku gi brani rabotodavcite e toa sto i na nejze vo svojata organizacija i trebat kutri deca sto se naivni pa mislat deka volonterstvoto vo mladiinfo moze da im pomogne nekako. Da imav i jas organizacija ke go pisuvav valjda istoto da motiviram luge da dojdat da rabotat bez pari. Od lugeto sto gi znam jas, site voluntirale so meseci a duri nekoi so godini, no nisto od toa pak ostanaa nevraboteni so dosta dobri diplomi. Nikoj ne bara da gi stavat vo rakovodna funkcija, a avtorkata po se izgleda deka od rano vo nejziniot zivot (2003) imala takvi veruvanja za sebe deka treba da rakovodi negde i toa pred da magistrira (2007). Ako od nejze treba da se slusa sovet, togas razbiram zasto sme u ovaa sranje sostojba u MK, posto takvite imaat ‘hrabrost’ da zborat!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Гостивар

  Искрено, текстов не е ни добар ни лош. секако дека има поединци кои си мислат дека се премногу добри, без разлика дали со факс или магистратура, ама сепак тие се поединци. Реченицата: ако никој не те плаќа тогаш вредиш нула е омаловажување и нискост. Претходниот коментар е баш на место: не треба да ја знаеме па да ја разбереме, треба да има факти и аргументи, а дека има искуство ех у тоа нема да навлезам. Заборава авторката дека волонтирање и пракса кои не се плаќат паметните деца кои не се од скопје не можат да си препуштаат на себеси, особено ако требало цел живот со стипендии да се школуваат. Јас сум еден од истите, две години невработен со магистратура од европа (стипендист) и универзитетска диплома од америка. толку бев сигурен дека квалитетот се цени и вреднува па се вратив дома. до скопје жалам ама бесплатно не се оди особено ако не си од среќниците кои имаат богати родители. и во америка и во европа сум волонтирал ама таму не те учат да волонтираш на начинот кој го залага авторката туку дека волонтирањето е чевочност и во полза на заедницата. после две години сфатив дека ништо нема да бидне и се запишав на докторски студии во холандија. за авторката не сум вредел повеке од нула (иако сум аплицирал во секакви административни позиции без да ми интересира тоа што работодавачот е пониско образуван од мене, што е спротивно од тоа што го кажува авторката), но ете надвор од македонија вредам 2000 и кусур евра стипендија само, а плус и гарантирана работа во универзитетот кајшто завршувам докторат. Млади луѓе, ако мислите дека вредите, а не ве вреднуваат пробајте да си најдете можности надвор од земјава пошто ако имате висок просек надвор ке ви се цени!

 • Одговори јануари 18, 2012

  Јасмина

  Антоанета,

  Мислам дека ти треба да се спуштиш на земја и тоа убаво да се спуштиш, а за тоа колку вредиш покажуваш со овој твој небулозен и крајно патетичен текст. Како млада девојка треба да се засрамиш од себе си…! Додека народов кај нас едвај крпи крај со крај, се најде некоја како тебе да кажува за волонтирања и пракси…Ти да одиш да се утепуваш од работа за без пари, а дома фамилијата да ти трпи за јадење или да му работиш за лепи очи на некој препотентен шеф или новопечен бизнисмен, затоа што тој има многу давачки кон државата и нему му е многу тешко… Опасна работа е кога некој ќе ги замени опинците со кондури…-ЌЕ СЕ ПРОНАЈДЕШ ВО РЕЧЕНИЦАВА, СИГУРНА СУМ…

 • Одговори јануари 19, 2012

  gospodin.

  Pocituvana Gospodo : Makedonci, Albanci, Bosnjaci, Romi, Turci, Vlasi i site drugi veri i nacii. Ostavete ja bludnosta na ovaa mlada dama da talka tuku-taka. Da ja znaela vistinskata vrednost na nejzinata diploma, mozebi nikogas ne bi se osudila na vakvo drsko i arogantno pisuvanje. Ostavete ne si gi trosete badijala zborovite na vakvi mediokreteti kako Antoaneta, edna malogragjanka koja se zamisluva deka Boga go fatila za onaa stvar. Jas veke ne mozev da izdrzam, a da ne pocnam vaka drsko i vulgarno da se izrazuvam i ako navistina nejzinot ime — Antoaneta x 0 = 0 (*rezulatot e nula). Jas sum vo edno eden od onie kandidati za upis na Doktorski studii i se gordeam so svoite dosegasni postignuvanja na samo 24 godini. Da imala popametna rabota, a ocigledno nemala , nemase da napravi copy-paste na eden prosto-prosiren tekst, tekst koj poveke nalikuva za mentalno-oboleni lica i lica koi mislat deka so toj tip na organizacija vo koja i taa samata e ko-operant smeta deka nesto ke uspee. Site vie Gospoda ucete, trudete se i odete od tuka, kako sto planiram i jas da napravam, za vase dobro , zosto vistinksiot kvalitet se prepoznava vo svetot. Ne se prepoznava vo Banana Republica i zemja vo koja vladee monopol pri vladeenje, a pri toa polupismena nacija koja se zamisluva deka e “prirodno-intelegentna”, a ocigledno i vo pogled na fizikus i vo pogled na psihata e ogorcena nacija, ogorcena i revoltirana na samata sebe si , pa taa nacija vinata ja bara vo sekoja druga zrtva, a ne vo onaa vistinskata – vo samata sebe!

  Povtorno pozdrav od mene, M-r po Pravni nauki, i iden D-r po Pravni nauki

  laku noc i ubavi snista so zelba, motivacija i DELA za uspesna i aktivna utresna rabota. p.s zaboraviv deka utre e drz. praznik ( Vo edno i ova da go dodadam kako informacija- RM e edinstvenata drzava vo svetot so 28 nerabotni dena (praznici) sto podrazbira po avtomatizam da ne go rabotime cel mesec Fevruari. Taka da nacijo rabotete na sebe usmtveno i fizicki.

 • Одговори јануари 19, 2012

  gospodin.

  Bravo Jasmina, mi se dopadna recenicava so opanci, a jas ke ti ja kazam vo moja verzija :” Kada opanak stane na asfalt, onda se on i pomami.” Taka i Antoaneta, kutrata dusicka napatena, edno skromno selsko momiche doslo vo Skopje, a mozebi i e cistokrvna Skopjanka , ne vazno se zamisluva deka e nekakov si intelekt. Zalam sto vo ovoj set gluposti koi ona gi ima ispisano, ne go stavila i vo edno svojot IQ da ni dokaze deka e navistina “prirodno-intelegenta”. Pozdrav Jasmina

 • Одговори јануари 19, 2012

  gospodin.

  Korekcija kaj mojot komentar vo delot koga go prilozuvam video klipot od Marjan Georgievski mislev na “studenti” … http://www.youtube.com/watch?v=JaT4-xQX9qc&feature=related

 • Одговори јануари 19, 2012

  Tanja

 • Одговори јануари 19, 2012

  Balevski Dejan

  BRAVO …….

  • Одговори јануари 19, 2012

   Balevski Dejan

   Bravo za tekstot od avtorkata, ama gledam pogore deka mnogu bolno-retardirani lica ziveat vo drzava sto ja velicaat a nikoj od niv ne ja svaka i saka..

 • Одговори јануари 19, 2012

  Realno

  Najiskreno od koga ja procitav ovaa statija me fati zal! Samo i sto ne zaplakav! Rabotodavcite kaj nas bile za zalenje! Pa duri i danok plakale za vrabotenite! C c c…Vi se molam, pred da prevedete se sto ke vi dojde pred raka prvo razgledajte ja situacijata kaj nas, pa posle preveduvajte! Kaj sto ne pisuvate tuku preveduvate, pa i ne ste sposobni ni selekcija da napravite! I kolku za informacija, vo nasata zemja situacijata e mnogu poinakva, da imase malo iskustvo ke ti bese jasno ova! A mesto da im kazuvas na nevrabotenite kako treba da se doobrazuvaat i da steknuvaat novi sposobnosti, a na novite magistri da im go omalovazuvas statusot, zemi napravi edno istrazuvanje, zapoznaj se so realnata situacija i togas pocni da pisuvas statii!!!

 • Одговори јануари 19, 2012

  Antoaneta

  Koj ovdeka ja velica i ja saka MKD? Ovdeka se iskazuvaat licni stavovi i mislenja, sto e del od secije licno pravo na sekoe covecko sustestvo na ovaa planeta zemja. Ne e Mkd centar na svetot pa da mislite deka site zbidnuvanja se vrtat okolu vas. Kako spec. psihijatar bi ti preporacal na takvite kako tebe, a skoro gi ima 2 000 000 vo zemjava da dojdat na edno probno lecenje na svojata psiha – umno bolna, iskompleksirana i pred se zagadena so razno-razni virusi , za koi nema vistinski lek. Lekot e vo samite vas, koga ednas ke sfatite deka ne mozete samo vie da ziveete i opstojuvate na ovaa teritorija -goltari. Samokriticnosta e najubavata karakterna osobina , koja nitu eden od vas ne ja poseduva, a da “cvetase” situacijata vo MKD ke se peeja mng poubavi i podobri pesni, za razlika od “repertoarot” koj go nametnuva nacionalisticko-sofinistickiot hor na ovaa drzavna filharmonija (* provincijski volci – so opanci na nozete,koi se simnale vo nasiot glaven grad Skopje i go izvalkaa asfaltot od koj veke i higienicarite od Komunalna Higiena Skopje gi krenaa racete.) Kako i da e , da imase sto da se velica vo ovaa prostodusna drzavicka jas ke bev eden od onie koi ke gi nabrojav site pozitivni strani, kako sto argumentirano gi istaknav i crnite strani na ovaa gnasna bedotija. Vistinskoto rabotno mesto e onamu koga nema nikoj na vas da pogledne dali se vikate Marija, Stefan, Afrim, Ekrem, Mustafa i koga nema da ve prasa dali ste pripadnik na pravoslavna ili na islamskata veroispovest.Da go imavte toj umstven kapacitet i intelekt, za koj se velicate deka go imate, ke go iskoristevte na popameten nacin serkovci edni usrani.

  • Одговори јануари 19, 2012

   :)

   Старите не за џабе рекле, прашај паталец не гаталец и за да имаш позадина да даваш психологички профил на нешто, почни да работиш, на пример во тинекс, во некое локално дуќанче, во некоја конфекција не повеќе од еден месец, а се надевам дека ќе издржиш, па ќе видиш зошто се луѓето толку бедно и мизено живеат, тогаш сигурно ќе имаш одговор на следните прашања 1. Зошто не сум ги видела мајка ми и татко ми месец дена? 2. Имали ли празници или одмори во Македонија? 3. Имам ли пари да си купам бинди за овој месец? 4. Можам ли да си дозволам туширање 3 пати неделно и еднаш бањање? 5. Дали да си купам Колгат паста или некоја до 100 денари? 6. Дали да му купам на газдата кондоми или он сам ќе си ги носи? 7. Да си ја купам оваа блуза на попуст од 200 денари, бидејќи старата веќе 5 години ја носам?

  • Одговори јануари 19, 2012

   Joco Todorovski

   Здраво на сите што ќе стасаат да дочитаат до овој коментар:

   Коментарот малку погоре, со псевдоним “Antoaneta” и со недолични и гнасни термини е направен од личноста што погоре има коментирано под псевдонимот “gospodin” (и многу погоре со псевдоним “Haris”) – кој воедно е магистер на 24 години и иден доктор на науки.

   Типот се дрзна да пишува под туѓо име, со жаргон кој можете да го забележите во коментарот со псевдоним “Antoaneta”.

   Не би коментирал во правец да носам заклучоци, само ќе потенцирам дека е магистер по правни науки и иден доктор на правни науки.

   Заклучокот го оставам на вас! :(

 • Одговори јануари 19, 2012

  РолеПетарда

  Девојчко не филозофирај! Get a life! Бар вести, и дневен печат прочитај па јади гурабии!

 • Одговори јануари 19, 2012

  Aleksandra Malvern Vraz

  Devojce,

  Mnogu lektira si prolistalo dur si go tipkala tekstov, sto zakonici, sluzbeni vesnici i internet literatura, si go izgorela kompjuterot. Aj sea priberi se, simni se na zemja i ne zamaraj narod da cita prazno u vetar….

 • Одговори јануари 19, 2012

  Мајда

  НЕ НАПАЃАЈТЕ! Зошто со такви титули си дозволувате да ве надвладее гневот? Различни перцепции, од различни стојалишта. Сепак, вистина е дека кај нас народот за обична егзистенција се изборува и на празен стомак, извини, ама нема волја за личен, интелектуален, академски развој. Од друга страна, точно е дека има студенти кои не знаат името да си го напишат со сите букви на кирилица, ама тие студенти сепак се студенти зашто НЕКОЈ НЕ ГЛЕДА КВАЛИФИКАЦИИ, туку СЛЕДИ НЕЛОГИЧНИ ПРОТОКОЛИ. . . И не може да генерализираме, кога толку различни ситуации има во различни ќошиња на нашава земја. Проблемите лежат во системот, не во, мислам, сепак добрите намери на преведувачот на текстов.

 • Одговори јануари 19, 2012

  Бојан

  Читајќи ги коментариве дојдов до еден заклучок…. ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОШ СО ВАКВА АПАТИЧНА МЛАДИНА!!!

 • Одговори јануари 20, 2012

  Наум

  Не сакам да коментирам што се напишала девојкава иако мислам дека е убедливо најлошиот текст на ibrand.mk. Само мислам дека не е достојна да се поистоветува со тој што го напишал текстот во Србија (да, да, знам дека прво истово го напишал некој и во Унгарија) со оглед на тоа што истиот има 15-годишно работно искуство и е сопственик на можеби најголемиот форум на балканот со 1.5 милиони членови.

 • Одговори јануари 20, 2012

  Лиа

  Првин јасно е дека немаш ама баш никакво искуство ниту како работник во приватна фирма, ниту пак некогаш си се обидела да работиш приватно, па да ги видиш маките од двете страни. Значи не си економист во ред. Ама она што ме загрижува е дека ти си новинар така? Душо ако ни се такви сите млади новинари, кои како тебе „знаат“ колку вредат, го обравме бостанот. Едно прашање до тебе, дали ти навистина мислиш дека лошото толкување и преведување на една крајно шовинистичка и ничеистичка статија те прави новинар? – Не. Авторот на статијата на која ти го базираш своето „искуство“ барем седнал со со еден крајно вулгарен јазик напишал некаква статија. А дали се согласувам со него, таму ќе коментирам. А ти ако сакаш да знаеш како вистински стојат работите кај нас ќе излезеш и ќе истражуваш на пазарот, ќе правиш анкети и ќе ги прашаш сите, ќе анализираш, ќе сублимираш, ќе вложиш труд и после сама ќе седнеш и ќе напишеш твоја статија. Тогаш можеби ќе почнам да те ценам како новинар и ќе споделам со кои твои идеи се согласувам, а со кои не и зошто. Поздрав!

 • Одговори јануари 20, 2012

  A

  tuka nikoj ne te plaka kolku vredis – sekoja firma gleda sto podobro da si pomine, za fakultet i vrednost ke spomenam edna magisterka na ETF sto proba da prikluci printer vo napojuvanje na kompjuter

 • Одговори јануари 20, 2012

  ok

  bez vrska, koa si ti da gi spustis na zemja pa neli imaginacijata e se ?>

 • Одговори јануари 21, 2012

  Dani

  site potenciraat deka avtorot e mlada izgleda toa poveke im smeta od samiot tekst !!!

 • Одговори јануари 28, 2012

  tajci

  Секоја чест за напорот во преведувањето ама текстов е повраќаници и морам да кажам дека врска нема со реалната слика во нашата држава! На сите твои прашања,одговор можам да ти дадам без никаков проблем ама јас имам едно прашање за тебе.Текстов ти го прочитале инжинери,биотехничари,лингвисти,поради стручноста за којашто се определиле тие луѓе,околу твоиве глупи прашања не можат никако да се изјаснат а не па да ти ги одговорат;кажи ми ти сега мене,дали тие луѓе треба да се спуштат на земја оти според тебе не се на таа вредност на којашто мислат дека се,само поради тоа што не знаат “кои се’ трошоци влегуваат во цената на Неговото работно место”? (btw:боли мене курац за неговите трошоци) Кажи ми ти мене,зошто секојдневно читам дека македонските мозоци се почесто ја напуштаа државата? Нешто се преценуваат или што?

  И само да ти ја кажам мојата сторија,се надевам ќе прочиташ. Јас сум од Кавадарци,студирав финансиски менаџмент на државен и за несреќа,со моите никакви околности не го завршив. Татко немам,а мајка ми беше обична продавачка на која вредноста и беше 6500 денари МЕСЕЧНО а имаше двајца студенти дома! Додека бев студент волонтирав уште каде не додека истовремено работев како келнерка во Ања на кеј. Од вредноста не изгубив ама CV-то не ги ни закитив. Случајно заминав за Америка каде што си ја најдов среќата и ВИСТИНСКОТО знаење! За животната лекција што ја научив во Македонија не жалам затоа што знам дека никогаш нема да се вратам назад. Вредноста тука ми порасна за многу повеќе,иако на почетокот работев како обична келнерка (нели во Македонија само тоа искуство го стекнав.) Најдов работа во канцеларија каде што директорите беа душа од луѓе. Е кога тие луѓе ми ја видоа вредноста која што јас секој ден ја билдав ми позајмија за факултет и дипломирав. Сега работам во најголемата американска компанија “Verizon” во Чикаго којашто во исто време ме стипендира за постдипломски студии на De Paul University-Chicago (можеш да го гуглаш ако сакаш)

  Муабетот ми беше…нудиш топла вода во текстов за некој идеализам што баш и не постои. Живееме во Македонија,каде што секој дипломец па и магистер со глава ѕид бутка и тешко дека таквите се преценуваат и кукаат! Ти предлагам малку да испаднеш и да истражуваш,а не само да препишуваш. Тогаш ќе видиш дека се преценуваат мамините/татините синови/ќерки кои немаат две чисти во животот туку една диплома кој знае како земена,ама се на чело на фирми и се тапкаат во гради дека вредноста им е преголема,додека таквите како нас несреќници со тешко спечалени дипломи ќе се мислат како да скоцкаат 50 ден во џеб за да излезат некогаш,додека на ум имаат илјада идеи за подобар живот и МАРГАРИН на леб наместо сало и мелена сол…

  И уште нешто: “Дали во животот сте имале одговорност да обезбедувате средства и за уште едно лице покрај за вас?” ДА…За две! Само за да им ја дигнам вредноста што работодавецот им ја даде (10.000ден месечно затоа што и мајка ми-дипломиран инжинер и сестра ми-магистриран програмер работеа во тој маркет,па демек од иста фамилија се па немаат дупли трошоци)-што води до прашањето за правата на работниците!!! Тука јас тебе би те запрашала дали во животот си имала одговорност да обезбедуваш средства и за уште едно лице покрај тебе? Се надевам не,а ако имаш престани да препишуваш вакви текстови и да се правиш многу паметна бидејќи воопшто не ти оди во прилиг,ако можеш да забележиш зафати се со лингвистика и преведувај си за пари….ќе ти се исплати!

  Поздрав!

  П.С Сејак бек не бидува…и да го бидит не го личит!!!

  Јоцо има поздрав од Нина…ќе се изјасни она накнадно!!! :)

  поздрав од Америките!

 • Одговори јануари 28, 2012

  tajci

  МАЛА ИСПРАВКА!

  Се надевам не,а ако имаш престани да препишуваш вакви текстови и да се правиш многу паметна бидејќи воопшто не ти оди во прилОг,ако можеш да забележиш,подобро зафати се со лингвистика и преведувај си за пари….ќе ти се исплати!

  Поздрав!

  П.С Сејак бек не бидува…и да го бидит не го личит!!!

  Јоцо има поздрав од Нина…ќе се изјасни она накнадно!!!

  поздрав од Америките!

  Вашиот коментар чека одобрување

Leave a Reply

Current day month ye@r *